Graszaadteelt van naderbij bekeken

Het areaal voor de graszaadteelt is in België in 2017 sterk uitgebreid. De verklaring dient hiervoor volgens de site manager Koen Ganne gezocht te worden in het feit dat door de lage rendabiliteit van tarwe van de laatste jaren boeren op zoek zijn naar alternatieven. De gemiddelde opbrengsten van de graszaadteelt waren de laatste jaren zeer goed en zorgen ervoor dat het saldo van deze teelt dan ook een stuk positiever uitviel dan van tarwe. “Daarenboven verhoogt de teelt van graszaad de bodemvruchtbaarheid enorm en wordt de opbrengst van volgteelten zoals aardappelen, bieten of andere teelten sterk positief beïnvloed”, aldus de heer Ganne. De graszaadteelt is sedert vorig jaar bovendien opgenomen als EAG. De professionele teeltbegeleiding door de medewerkers heeft er bovendien ook voor gezorgd dat vermeerderaars een nog beter saldo hebben kunnen halen en hierdoor ook meer geïnteresseerd zijn om extra areaal uit te zaaien.

Succes zit in de details

De drie teeltbegeleiders zijn het hele jaar door intensief bezig met de opvolging van de teelt. In de wintermaanden worden nieuwe vermeerderaars opgezocht en wordt er meer uitleg gegeven over de graszaadteelt. De teelt vraagt immers nogal wat extra kennis en het succes zit in de details. Gedurende de zomermaanden worden de contractprijzen vastgelegd en de inzaai start vanaf september. Pregras vermeerdert hoofdzakelijk Engels en Italiaans raaigras. De teelt van Engels raaigras is teelttechnisch gelijkend op deze van tarwe. De graszaadsnede valt gelijk met de hooisnede. Dit is een interessante teelt voor akkerbouwbedrijven

Twee maanden, twee weken en twee dagen

Bij de teelt van Italiaans raaigras wordt de eerste kwalitatieve snede gebruikt als voordroog of kuilvoer. De tweede snede wordt gebruikt voor de productie van graszaad, waarna nog een derde snede kan worden genomen voor voederdoeleinden.

Veel melkveehouders zien in deze teelt een grote meerwaarde gezien ze de maaisnedes goed kunnen valoriseren op hun bedrijf. De theoretische datum van maaien voor graszaad bij italiaans raaigras is twee maanden twee weken en twee dagen na de maaidatum van de eerste snede. Voor 40 % komt deze datum overeen met de effectieve maaidatum. De teeltbegeleiders zijn cruciaal om mee het ideale maaitijdstip te bepalen. Dit wordt immers eerst en vooral bepaald door het rijpheid van het gewas. Daarnaast zijn weersvoorspellingen voor het graszaadhooi van belang.

Tijdens de vroege ochtend wordt op een bedauwd gewas gemaaid. Dit zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk zaadverliezen optreden. Na het maaien moet het graszaad drogen in het gewas. Bij 30 uur zon en wind is het graszaad droog en kan het dorsen beginnen. Indien deze omstandigheden er niet zijn kan er reeds vroeger worden gedorsen, maar zal er mechanisch moeten worden gedroogd.

Droog vanaf 12 %

Het is belangrijk om tijdens het dorsen de machine correct af te stellen. Foutieve instellingen kunnen zorgen tot zaadverlies of tot verhoogde uitvalpercentages tijdens de triage. Ook het drogen is cruciaal. Er dient regelmatig een staal genomen te worden om te zien hoe het droogproces evolueert. Belangrijk is dat de temperatuur tijdens het drogen de 40 °C niet overschrijdt, anders gaat de kiemkracht snel achteruit. Door een goede begeleiding krijgen we graszaad binnen met een uitmuntende kiemkracht van gemiddeld 93-94 %. De wettelijke vereiste voor Italiaans raaigras bedraagt 75 % en voor Engels raaigras 80 %. Vanaf 12 % is het graszaad droog en kan dit zonder problemen op een hoop worden bewaard.

Als de vermeerderaar niet in de mogelijkheid is om zelf te drogen wordt dit door externen gedaan of in Pregras.

Officiële staalname

Na het drogen wordt het graszaad in houten kisten bewaard in afwachting van triage. Bij de triage wordt het graszaad ontdaan van stof, aarde, kaf en onkruidzaden, zodat het voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen inzake zuiverheid, kiemkracht en afwezigheid van onkruiden.

Na de officiële staalname door een medewerker van het ministerie van Land en Tuinbouw krijgen we het officiële document binnen voor goedkeuring van commercialisering van het graszaad. Daarna wordt het graszaad verpakt in 10 kg, 25 kg, bigbags van 1.000 kg of in houten kisten.

Grootste gedeelte in de polder

Pregras is vandaag de grootste producent van graszaad in België en kiest zijn vermeerderingszones zorgvuldig uit. Zo ligt het grootste gedeelte in de polder gezien de unieke combinatie van de zeelucht met de bodemkwaliteit een uitmuntende graszaadkwaliteit geven. Deze kwaliteit kan ook maar enkel gegarandeerd worden door samen te werken met uiterst professionele vermeerderaars en door een dagdagelijkse opvolging door de teeltbegeleiders. Het is vooral daar dat zij op zoek gaan naar geïnteresseerde telers.

Meest recent

Meest recent