Vooraleer te starten, is het van groot belang te weten welke kwaliteit er ingeschuurd zal worden. Kennis van het onderwatergewicht is daarbij cruciaal, maar ook andere factoren kunnen de inschuurvolgorde bepalen.
Rooien
Rooi vlak onder het knolnest om gesneden knollen te voorkomen. Controleer daartoe de rooidiepte bij aanvang van elk nieuw perceel. Gesneden knollen zijn uit den boze! Ze bieden ingangspoorten voor bacteriën en schimmels. Ze leiden tot uitdroging, gewichtsverliezen en tarra. Bij moeilijk bewaarbare rassen zullen de snijvlakken eerder rotten (bv. bij Fontane) dan dat ze helen (zoals Bintje meestal doet). Neem voldoende grond mee tot achteraan in de machine. Zoek het beste evenwicht tussen reinigen en minimaal beschadigen. Neem desnoods iets meer grond mee naar huis en laat de stortbak zijn werk doen.
Valmatten in de kipper zijn een must! Dit vermindert de blauwschade met 80 à 85%.
Inschuren
Een goede vulling en een continue productstroom op de inschuurlijn zijn aangewezen. Op deze manier wordt voorkomen dat knollen voortdurend rollen en tegen elkaar botsen. De stortbak zelf mag nooit volledig leeg zijn: de rolbodem mag niet volledig zichtbaar worden.
Een risicozone op de stortbak zit bovenaan, waar de aardappelen van de brede opvoerband overgaan op de reinigingsrollen of waar ze op de dwarsband vallen.
De reinigingsrollen mogen niet te hard draaien in vergelijking met de opvoerband. Anders dansen de aardappelen op de rollen wat nefast is voor de kwaliteit. Ook de trans-portbanden moeten om die reden trager draaien. Zorg voor een conti-nue productstroom en een goede vulling. De verschillende transport-banden moeten goed op elkaar vol-gen en de aardappelen mogen bij hun val niet op de steunrollen van de volgende band terechtkomen. Voorkom grote valhoogtes en ver-mijd plotse richtingsveranderingen. Hoeken van 90° of kleiner moeten worden vermeden.