De 3 voornaamste exportmarkten voor champagne kenden dit jaar een sterke daling: in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bedroeg die 20%, in Japan werd een terugval van 28% genoteerd. De daling werd echter afgezwakt door de relatieve veerkracht van de traditionele markten van continentaal Europa: België (-5%), Duitsland (-15%) en Zwitserland (-9%). Opmerkelijk was ook de sterke groei van de Australische markt met 14%.
Toch daalden alle exportmarkten in totaal met 16%, benadrukt het Benelux Champagne Bureau. De totale omzet van de sector zal naar verwachting uitkomen op ongeveer 4 miljard euro, een verlies van ongeveer één miljard tijdens het laatste jaar.
Maxime Toubart, covoorzitter van het Champagnecomité en voorzitter van de Algemene Wijnbouwersbond, weet toch te relativeren: “Onze sector heeft, hoewel ze geconfronteerd werd met een nooit eerder geziene crisis, duidelijk haar veerkracht getoond.” Ook de voorzitter van de Unie van Champagnehuizen Jean-Marie Barillère bekijkt de situatie positief: “We hebben de crisis goed opgevangen door de productie te beperken, en het resultaat is beter dan wat we in juli vreesden”, verklaart hij.