De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde eind februari de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal in Kortessem, omdat het nabijgelegen Bellevuebos daardoor te veel stikstof dreigt te slikken. Die lokale kwestie kan grote gevolgen hebben voor heel Vlaanderen. De voorlopige regeling voor het toekennen van vergunningen die gewezen minister van Leefmilieu Joke Schauvliege uitwerkte, is met die beslissing namelijk naar de prullenmand verwezen.
Verschillende scenario’s
De Vlaamse regering heeft nu de lijnen uitgezet voor een Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die een definitief juridisch kader moet creëren. Minister Demir zal daarbij verschillende scenario's voor het terugdringen van de stikstofuitstoot en -depositie in Vlaanderen laten onderzoeken. Er wordt voor elk scenario ook een Milieueffectrapport (MER) uitgewerkt. Daarnaast zullen ook de maatschappelijke en de socio-economische gevolgen in beeld worden gebracht. De minister pleegt daarvoor overleg met de betrokken sectoren. Het resultaat zal worden voorgelegd aan de Vlaamse regering.
Op basis daarvan zal nog voor deze zomer een openbaar onderzoek worden opgestart dat alle Vlamingen de mogelijkheid tot inspraak moet geven. In afwachting van dat definitieve kader zal de minister ook richtlijnen meegeven aan de vergunningverlenende overheden. Dat moeten toelaten weloverwogen rechtsgeldige beslissingen te blijven nemen in vergunningsdossiers. Die richtlijnen zullen er "zo snel mogelijk" komen, beklemtoont de woordvoerder van de minister. "De bedoeling is dat die er in de loop van deze week, ten laatste volgende week, zijn."
Geen ‘Nederlandse’ toestanden
Dat moet voorkomen dat het tot "Nederlandse toestanden" komt, waarbij 18.000 projecten werden stilgelegd. Het is de bedoeling dat tegen 2050 in geen enkel natuurgebied nog de kritische stikstofdrempel wordt overschreden, zoals Europa voorschrijft. Om dat doel te halen wil Vlaanderen tegen 2030 het teveel aan neergeslagen stikstof al met de helft terugdringen. Het dossier heeft betrekking op twee soorten stikstofverbindingen: ammoniak, dat wordt uitgestoten door de veeteelt, en stikstofoxiden, die vooral afkomstig zijn van verkeer, industrie en huishoudens.