Startpagina Actueel

Soortenbescherming grauwe kiekendief mikt op 15 broedparen

Het soortbeschermingsprogramma grauwe kiekendief wordt wegens succes verlengd. In 4 jaar tijd liet de grauwe kiekendief 3 broedgevallen optekenen. Vlaanderen legt de lat nu hoger en mikt op 15 broedparen.

Leestijd : 2 min

De grauwe kiekendief is een beschermde roofvogel die in Vlaanderen nog maar zelden broedt. Het is een prachtige roofvogel die zijn nest in open landbouwgebieden maakt als er voldoende voedsel beschikbaar en nestgelegenheid aanwezig is. De grauwe kiekendief eet in het broedseizoen bij voorkeur veldmuizen, veldleeuweriken en andere akkervogeltjes.

Voedselaanbod en nestgelegenheid in de akkerbouwgebieden

Vlaanderen mikt in de toekomst op 15 broedparen, dat is mogelijk als in samenwerking met landbouwers verder inspanningen worden gedaan om het voedselaanbod en nestgelegenheid in de akkerbouwgebieden verhogen. “In 2018 hadden we 1 broedkoppel en in 2020 waren er 2 nesten en 1 veld en zijn 5 jongen uitgevlogen”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir.

“Daarnaast zagen we dat ook heel wat akkervogels zoals veldleeuwerik erop vooruit gingen en dat andere Natura 2000-soorten zoals velduil en blauwe kiekendief mee profiteerden van de maatregelen. We blijven daar in de toekomst verder op inzetten.”

Het Agentschap Natuur en Bos bereidt in de loop van dit jaar een vervolg voor van het soortenprogramma grauwe kiekendief. “Op basis van de ervaringen en de kennis die we de voorbije periode hebben verzameld, zullen we een verbeterd actieprogramma opmaken”, zegt Dries Gorissen van Natuur en Bos.

Beheerovereenkomst met de landbouwers

In 3 kansrijke broedgebieden is sinds 2017 een gebiedscoördinator aan het werk om alle acties te coördineren: in De Moeren in West-Vlaanderen, in de Haspengouwse Leemstreek en in de regio van Peer (Limburg). De VLM ontwikkelde samen met experten de beheerovereenkomsten ‘vogelakker’ en ‘voedselgewas wisselteelt’ als leefgebied voor de grauwe kiekendief.

Er wordt hiervoor een beheerovereenkomst met de landbouwers afgesloten. Ze krijgen hiervoor een gepaste vergoeding. Een vogelakker bestaat uit luzernestroken afgewisseld met stroken van graan, gras en kruiden. Vogelvoedselgewas wisselteelt is een graanperceel, waarvan jaarlijks de helft weer wordt ingezaaid.

Samen met 56 landbouwers werd in totaal 326 ha kiekendiefvriendelijke maatregelen aangelegd. Door de mix aan maatregelen worden de kansrijke broedgebieden biodiverser en interessanter voor de grauwe kiekendief en heel wat andere soorten, zoals de veldleeuwerik.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken