Startpagina Actueel

Onderzoekers analyseren bloemvoorkeur van bijen langs 82 bloemenranden

Onderzoekers van de UGent analyseren de voorkeur die bijen en andere bestuivers hebben voor bepaalde zaadmengsels. Verschillende combinaties zijn al aangeplant op 19 ha bloemenranden in Vlaanderen. Om de biodiversiteit te verbeteren, komen er ook 'bestuivingskaarten' die landbouwers tonen hoe geschikt een gebied is voor bestuivers en welke ingrepen de bestuiving van gewassen kunnen verbeteren.

Leestijd : 2 min

In Vlaanderen zijn op 4 plaatsen 82 bloemenranden aangelegd, speciaal voor bestuivers. Het gaat om een totale oppervlakte van bijna twaalf voetbalvelden die door wetenschappers geanalyseerd wordt. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bezocht op 3 juli het Oost-Vlaamse Herzele, waar 7 landbouwers achttien bloemenranden hebben gepland op zowat 5 ha landbouwperceel.

Ze zijn ingezaaid met een eenjarig en een meerjarig zaadmengsel dat speciaal ontwikkeld is voor bestuivers. Het eenjarige bloemenmengsel bestaat uit inheemse, veel voorkomende bloemen zoals klaprozen en korenbloemen, en inheemse akkeronkruiden die aan het verdwijnen zijn, zoals wilde ridderspoor en bolderik. Autochtoon zaad van die wilde planten is duur, daarom werd het aangevuld met zaad van landbouwgewassen die interessant zijn voor bestuivende insecten, zoals boekweit, dille en koriander. Het meerjarige mengsel bestaat uit wilde peen, duizenblad, kamille, knoopkruid, rolklaver, rode en witte klaver, boerenwormkruid en klein streepzaad. Een mengsel van schermbloemigen, vlinderbloemigen en composieten die veel soorten bestuivers kunnen bekoren.

Onderzoekers van de Universiteit Gent analyseren nu de impact van de bloemenstroken op de bestuivers. Samen met Natuurpunt monitoren ze welke soorten bestuivers voorkomen op welke planten in de bloemenstroken. Als daaruit blijkt dat bepaalde soorten met een groot bestuiverspotentieel een voorkeur hebben voor specifieke planten, kunnen de zaadmengsels daaraan aangepast worden.

Minister Demir assisteerde de onderzoekers bij het vangen van bestuivers voor inventarisatie.
Minister Demir assisteerde de onderzoekers bij het vangen van bestuivers voor inventarisatie. - Foto: VLM

Er komt ook onderzoek naar de beste manier om aangelegde meerjarige bloemstroken te maaien. In tegenstelling tot jaarlijks ingezaaide stroken kunnen die een positieve impact hebben op populaties wilde bijen, maar een aangepast maaibeheer lijkt noodzakelijk omdat er vaak snel vergrassing optreedt.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voorziet een vergoeding voor de 30 landbouwers die meewerken aan het project Beespoke. Het onderzoek, dat ook in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden loopt, heeft een budget van 4,1 miljoen euro voor een periode van 3,5 jaar (2019-2023). Zowat 2 miljoen euro is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Belga

Lees ook in Actueel

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken