Nog niet behandelen tegen bladziekten in bieten

Er moet nog niet behandeld worden tegen bladziekten in bieten volgens het KBIVB.
Er moet nog niet behandeld worden tegen bladziekten in bieten volgens het KBIVB. - Foto: TD

Gedurende de observaties wordt er gekeken naar de bladziekten witziekte, cercospora, roest en ramularia.

In totaal werden er op 102 bietenpercelen waarnemingen uitgevoerd. In het algemeen kan gesteld worden dat er weinig bladziekten aanwezig zijn. Symptomen afkomstig van een infectie door pseudomonas werden het meest frequent teruggevonden. Hiertegen moet geen behandeling overwogen worden.

Pseudomonas

Afgelopen periode trokken verschillende stormachtige buien over het land met soms beschadigde bietenpercelen tot gevolg. Pseudomonas is een bacterie die profiteert van de verwondingen om zich te ontwikkelen. Het dringt binnen via de beschadigde bladeren en laat symptomen in de vorm van vlekken na op de bladeren die sterk lijken op deze van cercospora.

Tegen pseudomonas moet geen behandeling overwogen worden. De ziekte zal verdwijnen wanneer het opnieuw opdroogt en nieuwe bladeren gevormd worden.

Cercospora

Bij een cercospora besmetting daarentegen is het zeer belangrijk om er op tijd bij te zijn. Daarom is het belangrijk om vlekken afkomstig van een cercospora infectie te kunnen onderscheiden van een pseudomonas infectie. We adviseren u om wekelijks waarnemingen uit te voeren van zodra de rijen gesloten zijn.

Vlekken herkennen

De aanwezigheid van pseudomonas is zichtbaar onder de vorm van donkere vlekken met een onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm). De vlekken zijn in het midden grijs van kleur en hebben een bredere, donkere rand. In het midden van de vlekken zijn geen sporendragers waarneembaar.

De vlekken ten gevolge van een cercospora besmetting daarentegen zijn rond en grijsachtig van kleur met een donkerbruine tot rode goed afgelijnde rand. Hier zijn wel sporendragers zichtbaar en dit meer bepaald in het midden van de vlekken onder de vorm van kleine zwarte puntjes. Het gebruik van een vergrootglas kan handig zijn om deze sporendragers waar te nemen.

KBIVB

Meest recent

Meest recent