Startpagina Actueel

Soja spin-off Protealis verdubbelt startkapitaal en internationaliseert

Goed nieuws voor Protealis, de spin-off rond de wetenschappelijke kennis van soja van VIB en ILVO. Voor de opstart werd 6 miljoen euro steun gevonden, enkele maanden later komt daar nog eens 5,7 miljoen euro bij. Zo kan Protealis de geplande marktintroductie van duurzaam en lokaal geteelde eiwitrijke gewassen uitbreiden en versnellen.

Leestijd : 3 min

In april 2021 werd het Gentse bedrijf Protealis gelanceerd, als een spin-off rond de wetenschappelijke kennis van soja van VIB en ILVO. Onder leiding van durfkapitaalfonds V-Bio Ventures werd toen 6 miljoen euro steun via EUR VC-fondsen gevonden voor de opstart. Vier maanden later haalt Protealis nog eens 5,7 miljoen euro op. De succesvol verlengde A-ronde getuigt van de toenemende internationale interesse met nieuwe investeringen door Innovation Industries (NL), HFT Holding (NL), Thia Ventures (SG/BE) en – opnieuw – Estari Groep (UK).

Via zijn investeringsbedrijf Korys, brengt nu ook de familie Colruyt kapitaal in. De bijna verdubbeling van kapitaal stelt het bedrijf in staat om de geplande marktintroductie van duurzame en lokaal geteelde eiwitrijke gewassen uit te breiden en te bespoedigen. Terzelfdertijd versterkt Protealis zijn bestaande R&D-platformen.

Duidelijke interesse en steun voor lokale variëteiten van eiwitgewassen

De oprichting van Protealis eerder dit jaar ging gepaard met heel wat positieve belangstelling, niet alleen van durfkapitalisten, maar ook van boeren en de verwerkende voedings- en voederindustrie. Het verhaal van de eiwittransitie en duurzaam voedsel – het kader waarbinnen Protealis zijn positie wil uitbouwen – staat sinds de coronapandemie meer dan ooit op de agenda. De vraag naar plantaardige eiwitbronnen blijft stijgen. Zowel voedsel- als diervoederbedrijven ervaren een krapte in de markt van niet-ggo, lokale, duurzaam geteelde eiwitgewassen.

“Het werd steeds duidelijker dat we de sector niet moesten overtuigen van de opportuniteit, maar zo snel mogelijk een bestaande behoefte moesten vervullen”, zegt CEO Benjamin Laga. De interesse in de startup kwam niet alleen uit België, maar ook uit Centraal- en Oost-Europese landen waar de heel vroege sojabonen uit de Protealisportfolio een agronomische en klimatologische match kunnen zijn. Die interesse vertaalt zich nu in financiële rugwind met een extra investering van 5,7 miljoen euro in de Aronde.

Protealis blijft trouw aan zijn missie om zaaigoed voor duurzame teelt van eiwitgewassen in Europa te leveren. Het bedrijf wil het extra kapitaal inzetten om zijn geografische reikwijdte te verbreden, om de productieopschaling te versnellen voor een bredere marktintroductie, en om de introductie van nieuwe rassen verder te versnellen. Naast het bestaande ontwikkelingstraject van vroege sojabonen, zal ook een deel van het opgehaald kapitaal aangewend worden voor de veredeling van andere eiwitrijke gewassen.

Vliegende start van R&D-platforms

“In onze eerste maanden hebben we met ons team goed werk geleverd door de haalbaarheid van bepaalde concepten te bewijzen, en door een aantal zeer innovatieve veredelingsstrategieën uit te tekenen. Het wordt nu mogelijk om die strategieën op grote schaal toe te passen, met als gevolg dat we beter en sneller nieuwe variëteiten van eiwitgewassen kunnen ontwikkelen.” vervolgt Benjamin Laga. Deze veredelingsinnovaties worden eerst toegepast in de sojabonenveredeling, maar kunnen ook gebruikt worden voor andere eiwitgewassen. Ook de onderzoeksinspanningen van het bedrijf op het gebied van zaadcoating zal profiteren van de financiële injectie.

De nieuwe samenstelling van de groep investeerders van Protealis weerspiegelt de internationale interesse. Met extra investeringen vanuit Nederland (Innovation Industries en HFT), Singapore (Thia Ventures) en het VK (Estari), treedt Protealis buiten onze landsgrenzen. De nieuwe investeerders brengen professionalisme en kennis van de zaadindustrie binnen, onder meer via Innovation Industries die al investeerde in het Nederlandse aardappelzaadbedrijf Solynta, en via HFT dat werd opgericht door het voormalig executive management team van De Ruiter Seeds.

Ook Colruyt investeert in soja spin-off

De typische knowhow van de verwerkingsindustrie komt dan weer aan boord via Korys, het investeringsbedrijf van de Colruyt familie die al participaties heeft in meerdere voedingsverwerkingsbedrijven. De nieuwe investeerders sluiten zich aan bij de investeerdersgroep van het eerste uur, bestaande uit V-Bio Ventures, Agri Investment Fund (AIF), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Estari Group, Globachem Group, Gemma Frisius Fund en VIB.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken