Biologische landbouw ‘boomt’ in Europa

CSA De Zwaluw (Lovendegem)

Tussen de zuidelijke landen (die de grootste oppervlakte biologische landbouw hebben) en de noordelijke landen (met de eerste consumenten) maar ook onder druk van de detailhandel, zoekt de Europese biologische landbouw zijn plaats in het mondiale voedselsysteem. De uitdaging is namelijk om meer dan 9 miljard mensen te voeden op onze planeet in 2050.

Volgens de laatste statistieken van de EU, die dateren van 2015, bedroeg de consumptie van biologische producten in de EU-28 naar schatting 28,3 miljard euro in 2015. 70% van dit totaal werd geconsumeerd in vier landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk).

Het zijn echter vooral de Denen, Oostenrijkers en Zweden die biologisch voedsel kopen. In 2015 bedroeg biologisch voedsel een aandeel van respectievelijk 8,4%, 8% en 7,7% van hun totale voedselaankoop.

De belangrijkste biologische markt in Europa is Duitsland, die in 15 jaar verviervoudigd is, met 8,62 miljard euro in de verkoop in 2015. Dit is 5% van al het geconsumeerde voedsel in het land.

In Duitsland, waar de overgrote meerderheid van de biologische producten in supermarkten wordt verkocht, groeit het bioverbruik echter sneller dan de productie. Het land importeert respectievelijk 80% en 90% van de biotomaten en -paprika's uit Spanje en Italië.

De meest dynamische ‘biologische’ markt in Europa is die van Zweden, die toegenomen is van 38% in 2014 en 39% in 2015 naar 2,3 miljard euro.

Op vijf jaar tijd maakte de landbouwgrond voor biologische teelten in de EU-28 een sprong van 21%: Volgens het Europees agentschap Eurostat bedroeg de oppervlakte 11,1 miljoen hectare in 2015, terwijl dat in 2010 nog 9 miljoen hectare was.

In elk van de 28 landen is de oppervlakte biologische landbouw ook toegenomen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk (495.929 hectare; dat is 29% minder ten opzichte van 2010) en Nederland (44 402 hectare; dat is 4% minder).

In 2015, waren slechts vier landen goed voor meer dan de helft (53%) van de Europese biologische teeltoppervlakte: Spanje met 1.960.000 hectare (+ 21,9% ten opzichte van 2010), Italië met 1,5 miljoen ha (+ 34%), Frankrijk met 1,36 miljoen ha (+ 61%) en Duitsland met 1,06 miljoen ha (+ 7%).

Ten slotte is er in heel Europa nog een enorme ruimte voor verbetering voor biologische teelten.

Belga

Meest recent

Meest recent