Startpagina Actueel

Eerste residuvrije peer op de markt

Carrefour stelde in het Limburgse Heers samen met telers van de coöperaties BelOrta en New Green de eerste residuvrije Conférence-peer voor.

Leestijd : 2 min

“De consument wil vertrouwen in het voedsel dat hij eet en wil ook kwaliteit”, zo vertelde perenteler Jos Derwael. Voor hem is de evolutie naar een residuvrije fruitteelt het gevolg van innovatie en onderzoek in de sector. Daarbij worden heel wat nuttige predatoren ingezet zoals torenvalken tegen veldmuizen en oorwormen tegen bladluizen. “60% van het insectenbestand is voor ons nuttig. Het is logisch dat we leren samenwerken met deze insecten en dat we deze als basis gebruiken voor de gewasbescherming.” Ook de inzet van technologische middelen, zoals weerstations die naast temperatuur en neerslag ook het bladnatniveau meten, laat toe om aan gerichte gewasbescherming te voldoen.

Het eindproduct is een residuvrije peer. Deze residuvrije Conférence-peer zal vanaf september tot januari-februari in de rekken van Carrefour liggen. “Het wordt ook de enige Conférence-peer die de klant zal kunnen kiezen”, aldus Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve. Na die periode volgen weer Conférence-peren die bijvoorbeeld behandeld werden om langer te bewaren. De heer van Outryve beklemtoonde evenwel dat het niet gaat over betere of slechtere peren.

De klant betaalt geen meerprijs. De teler ontvangt voor het extra risico dat hij neemt en de inspanningen een toeslag op de marktprijs. In totaal gaat het om een 50-tal ha peren die aan de nulnormen moeten voldoen. “Nul residu betekent – behoudens een technische marge – ook effectief nul residu”, zo klinkt het. Omwille van de risicospreiding gaat het om telers van West-Vlaanderen tot in Wallonië.

Carrefour kondigde aan om binnen drie jaar ook met residuvrije appels te komen. Daarvoor plantten telers nu al 40 ha appelbomen voor Carrefour. Carrefour engageert zich om de kleinste en minder mooie exemplaren ook af te nemen en te persen tot sap.

Vanuit de wereld van de gewasbeschermingsmiddelen klinken vragen bij de relevantie voor de volksgezondheid van residuvrij. “De Europese normen zijn gekoppeld aan goede landbouwpraktijken en bijvoorbeeld IPM (geïntegreerde teel) heeft die volledig omvat”, aldus Peter Jaeken (Phytofar). “Je moet uiteraard op residuen meten, maar je moet daar de relevantie tegen afzetten. Het overgrote deel van de groenten en fruit zit lager en veel lager dan de norm en is volledig veilig. Het residuvrije verhaal brengt niets bij op het vlak van volksgezondheid. Het is eerder een marketingverhaal.”

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken