Startpagina Akkerbouw

Verlenging van vijf jaar voor glyfosaat voorgesteld

De Europese Commissie stelt voor om de vergunning voor de controversiële onkruidverdelger glyfosaat met 5 jaar te verlengen, nadat een eerder voorstel om het product nog 10 jaar toe te laten deze week teruggetrokken werd. De EU-lidstaten buigen zich op donderdag 9 november opnieuw over het dossier.

Leestijd : 2 min

"De Commissie heeft aan de lidstaten een vernieuwing van (de vergunning voor) glyfosaat voor 5 jaar voorgesteld", maakte woordvoerster Anca Paduraru vrijdag bekend. In het voorstel wordt evenwel geen gewag gemaakt van een uitfasering van het gebruik van de onkruidverdelger, zoals het Europees Parlement en verschillende EU-landen, waaronder België, willen.

Omdat de huidige, tijdelijke vergunning voor glyfosaat op 15 december afloopt, had de Commissie voorgesteld de stof nog 10 jaar toe te laten. Toen verschillende landen duidelijk maakten dat ze dat niet zagen zitten, toonde de Commissie zich bereid een vergunning voor "5 tot 7 jaar" op tafel te leggen.

Woensdag vergaderden de experten van de lidstaten, in het Permanent Comité voor de Planten, Dieren, Voeding en Diervoeding, over het dossier. De Commissie peilde naar de steun die onder de lidstaten bestaat voor een nieuwe vergunning voor respectievelijk 10 jaar, 5 tot 7 jaar en 3 jaar, maar geen enkel scenario bood uitzicht op een voldoende grote meerderheid. Daarom werd beslist de stemming uit te stellen en nam de Commissie zich voor met een nieuw voorstel te komen.

Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zit op de lijn van het Europees Parlement, dat zich deze week in een resolutie uitsprak voor een nieuwe vergunning voor 5 jaar voor glyfosaat. Ducarme wil ook dat het gebruik van de onkruidverdelger afgebouwd wordt, maar dat staat dus niet in het nieuwe Commissievoorstel. Nog volgens Ducarme moeten de landbouwers alternatieve mogelijkheden hebben voor het bestrijden van onkruid, die niet meer kosten dan het gebruik van glyfosaat.

Het akkoord van ons land is strikt genomen niet nodig om het nieuwe voorstel van de Commissie er op 9 november door te krijgen. Een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten volstaat, wat betekent dat minstens 16 van de 28 landen, die samen 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, zich achter het voorstel moeten scharen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken