Drie vleesveebedrijven, drie melkveebedrijven en drie vleeskalverbedrijven dingen nog mee naar de award en proberen elk zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. We zetten voor u nog even de belangrijkste punten op een rijtje die de jury op de genomineerde bedrijven zijn opgevallen.
Insleep voorkomen
De drie geselecteerde melkveebedrijven besteden elk veel aandacht aan het voorkomen van insleep via contact met dieren van andere bedrijven. Deze bedrijven beperken daarom hun aankopen tot het absolute minimum. Indien er toch een aankoop plaatsvindt worden heel wat preventieve maatregelen genomen. De weides op deze bedrijven zijn zo ingedeeld dat weidecontacten runderen van andere bedrijven onmogelijk zijn. Op het bedrijf van Pieter Maes wordt zelfs van elk dier bijgehouden wanneer het op welke weide gestaan heeft. Indien er problemen zouden opduiken, kan Pieter steeds nagaan of die te linken zijn aan een bepaalde locatie.
Bezoekers
Ook de bezoekers krijgen maatregelen opgelegd. Alle drie de bedrijven voorzien bedrijfslaarzen. Op de Potaerdehoeve hebben Jos en Kathleen vooraan de stallen een kast geplaatst met laarzen. Als bezoeker kan je er zeker niet naast kijken. Bovendien zijn er overschoentjes aanwezig, wat handig is wanneer er grotere groepen langskomen. Op het rundveebedrijf van Heide en Nic Colman-Verschelde worden de laarzen na gebruik ondersteboven opgehangen. Zo zie je direct dat de zolen van de laarzen eveneens goed gereinigd zijn en wordt het bedrijf steeds met propere laarzen betreden.
Ook de drie vleesveehouders die nog in de running zijn, besteden heel wat aandacht aan het vermijden van insleep. Op het bedrijf Grymonprez-Darras gaat automatisch een luide bel rinkelen wanneer iemand door de enige toegangspoort het bedrijfsterrein oprijdt. Zo weten Yves en Hanne onmiddellijk dat er bezoekers zijn. Deze mensen krijgen vervolgens bedrijfskledij en laarzen aan. Ook bij Jos Meesters is er maar één toegang voor bezoekers en staan er bedrijfslaarzen voor hen klaar. Met een bank geeft Jos duidelijk de scheiding aan tussen de ‘vuile’ (bedrijfsvreemde) zone, waar je als bezoeker je schoenen dient uit te trekken, en de ‘propere’ (bedrijfseigenzone) die je enkel met bedrijfslaarzen mag betreden. Ook vleesveebedrijf Van Ter Bos maakt voor bezoekers een duidelijk onderscheid tussen de ‘vuile’ zone (zone buiten het bedrijf) en de ‘propere’ b
U kan stemmen