Startpagina Actueel

Hout is goud

Met het plattelandsproject ‘Hout=Goud’ willen Regionaal Landschap Meetjesland en Agrobeheercentrum Eco² de knotbomenrijen en houtkanten in hun oude glorie herstellen.

Leestijd : 2 min

Het Meetjesland dankt haar naam aan de typische ‘meetjesstructuur’: kleine langwerpige akkers met op de rand knotbomenrijen en houtkanten. Deze bomenrijen en houtkanten werden vroeger systematisch door de lokale bevolking onderhouden en gekapt (=hakhoutbeheer). Het hout werd gebruikt als energiebron, voor gereedschap en constructies. De bomen groeiden na kap terug en zorgden dus voor een constante duurzame toevoer van hout. Het hakhout diende daarnaast ook als een natuurlijke afsluiting, een windscherm en zorgde voor het minder drassig worden van de akkers en weerstand tegen erosie .

Met de opkomst van fossiele brandstoffen, werd hout als energiebron economisch minder interessant, met als gevolg dat veel van de bomenrijen en houtkanten van weleer in verval raakten of werden gerooid.

Een brokje natuur

Het zogenaamde ‘hakhoutbeheer’ heeft niet alleen voor de lokale bevolking zijn nut, ook heel wat dier- en plantensoorten profiteren ervan mee. De houtkanten dienen als schuilplaats, nestplaats, migratieroute of voedingsbron. Zo vinden steenuilen en vleermuizen een schuilplaats in oude knotbomen en smullen bijen in de lente van het stuifmeel op wilgenkatjes.

Landbouwers als landschapsbouwers van een energiek geheel

Met het plattelandsproject “Hout=Goud” willen Regionaal Landschap Meetjesland en Agrobeheercentrum Eco² de knotbomenrijen en houtkanten in hun oude glorie herstellen. Het doel van het project is knotbomenrijen en houtkanten in het (landbouw)landschap op duurzame wijze te gebruiken voor lokale warmteproductie. De hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt bij verbranding, wordt terug opgenomen door de bomen bij hun groei. Op die manier creëren we een duurzame en ook CO2-neutrale cyclus. Houtkanten en bomenrijen krijgen zo opnieuw een economische waarde, wat leidt tot een beter beheer van reeds bestaande en aanplant van nieuwe houtkanten. Voor dit beheer worden lokale landbouwers ingeschakeld. Als rechtstreeks gevolg stijgt dan ook weer de ecologische waarde van het landschap! Is dat geen mooie win-win!? Het doel van het project Hout=Goud is dus tweeledig: we onderzoeken op welke manier landschapshout een afzet kan vinden in lokale houtige biomassa-installaties; tegelijk zorgen we voor een ecologisch verantwoord beheer van de houtkanten.

Verder ondersteunen we ook lokale initiatieven op vlak van duurzame houtproductie en consumptie:

· Zo is dit jaar de ‘Knotmodule’ gelanceerd, een platform waarbij vraag en aanbod van knotbomen voor vrijwillige beheerders op elkaar worden afgestemd. Meer info vind je op www.goedgeknot.be.

· Verder is er ook DIPLA, een digitaal platform, waarop houtige landschapselementen in het landschap in kaart worden gebracht. Dit gebeurt stapsgewijs, gebied per gebied, bij ons in eerste instantie binnen de zone Maldegem-Eeklo.

Het plattelandsproject Hout=Goud loopt van januari 2017 tot eind juni 2019. Nadien hopen we vanuit RLM en Agrobeheercentrum Eco² verder te kunnen werken aan initiatieven die hieruit zijn ontstaan. Want houtige biomassa is een interessante klimaatneutrale energiebron die we zelf in de hand hebben!

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken