Startpagina Akkerbouw

Vlaamse regering erkent droogte als landbouwramp

De droogte van afgelopen zomer is officieel erkend als landbouwramp. Dat heeft de Vlaamse regering zopas beslist, meldt minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Concreet gaat het om de periode tussen 2 juni en 6 augustus van dit jaar. Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zijn blij met het besluit, maar waarschuwen dat de toekomst van het rampenfonds nog onduidelijk is. Het rampenfonds moet wat hen betreft blijvend een rol spelen.

Leestijd : 3 min

In de bovengenoemde periode viel in alle 308 Vlaamse gemeenten zo weinig neerslag, dat het Koninklijk Meteorologisch Instituut de situatie als "uitzonderlijk" bestempelde. Dat is een belangrijke voorwaarde voor de erkenning als landbouwramp. Andere voorwaarden zijn financieel van aard (totale geraamde schade en gemiddelde geraamde schade per dossier) en worden berekend op basis van de informatie verkregen van de gemeenten.

Op basis van de 12.000 schadegevallen die verschillende Vlaamse steden en gemeenten hebben gerapporteerd, heeft de Vlaamse regering het licht nu op groen gezet voor de erkenning tot landbouwramp. De gewassen en aanplantingen die in aanmerking komen voor een schadevergoeding zijn groenten, akkerbouwgewassen, nijverheidsgewassen, voedergewassen, fruitteelt, sierteelt en boomkweek.

Getroffen landbouwers krijgen vanaf de publicatie van het erkenningsbesluit in het Belgisch Staatsblad drie maanden de tijd om een schadedossier in te dienen. Ze krijgen een schadevergoeding als het verband tussen de schade en de droogte is aangetoond. Die schadevergoeding bedraagt maximaal €62.400 per getroffen landbouwer.

De Vlaamse regering voorziet in 2019 en 2020 in totaal twee keer €27,5 miljoen voor de uitbetaling van de schadevergoedingen. "Ik heb mijn diensten opgedragen om prioriteit te geven aan de afhandeling van deze schadedossiers, zodat de uitbetalingen zo spoedig mogelijk kunnen volgen", zegt bevoegd minister Joke Schauvliege.

Reactie Boerenbond

Boerenbond, met afstand de grootste boerenorganisatie van België, is tevreden met het besluit de uitzonderlijke droogte als landbouwramp aan te merken. “De erkenning van de droogte tot landbouwramp is een belangrijk signaal van de Vlaamse Regering. Het is een erkenning dat de land- en tuinbouw een economische sector is waarin de productie-omstandigheden niet volledig controleerbaar zijn”, reageert Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

“De erkenning van de Vlaamse Regering maakt dan ook een positief verschil en helpt de getroffen bedrijven om de geleden schade deels op te vangen”, aldus de voorzitter. Het Algemeen Boerensyndicaat is eveneens blij met de erkenning, maar benadrukt dat de vergoedingen slechts een deel van de schade dekken.

Maar de invulling van nieuwe vergoedingsregeling voor teelt- en oogstschade vanaf eind 2019 roept vragen op, zeggen Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat tegelijk. Het programmadecreet voorziet dat de vergoeding voor teeltschade in het huidige rampenfonds geschrapt worden per 1 september 2019. De intentie is een nieuwe vergoedingsregeling van teelt- en oogstschade uit te werken tegen dezelfde datum. Boerenbond zegt zich ervan bewust te zijn dat de huidige regeling niet houdbaar is. Wat Boerenbond betreft komt er een gelaagd systeem waarbij de indekking van weersrisico’s ook mee via private verzekeringen gebeurt.

Ook in een dergelijk systeem moet de Vlaamse overheid een rol blijven spelen, aldus Boerenbond. In buurland Nederland werd eerder de brede weersverzekering ingevoerd, met subsidies op d epremie, maar werd tegelijk een rampenfonds geschrapt. Een substantiële premiesubsidie is volgens Boerenbond ook in België noodzakelijk om de weersverzekering betaalbaar te maken. Het rampenfonds moet echter wat de organisaties betreft blijvend een rol spelen voor de dekking van hoge schadepercentages (het zogenaamd catastrofisch risico waarbij meer dan de helft van de oogst verloren gaat) én voor tussenkomsten bij onverzekerbare risico’s en teelten.

Vanuit deze bezorgdheid is het voor Boerenbond onaanvaardbaar dat men beslist om de bestaande regeling te schrappen zonder dat de nieuwe regeling is uitgewerkt. Boerenbond vraagt expliciet dat het programmadecreet op dit punt niet definitief wordt goedgekeurd zolang de nieuwe regeling niet ook op punt staat.

JCB

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken