Startpagina Akkerbouw

Interpom/Primeurs gericht op innovatie met impact

Interpom/Primeurs vindt plaats van zondag 25 tot en met dinsdag 27 november in Kortrijk Xpo. De vakbeurs staat bekend als de grootste indoor aardappelvakbeurs ter wereld waar de volledige keten aanwezig is: van teelt tot verwerking en vermarkting. De beurs is al maanden tot op de laatste meter volledig verhuurd. Volgens de organisatie kondigt de 19e editie zich aan als een van de meest bijzondere ooit.

Leestijd : 4 min

Wie België zegt, zegt friet. Met de kaap van 100.000 hectare aardappelteelt in zicht en internationaal toonaangevende verwerkers als Clarebout en Agristo behoort het land tot de absolute elite van de aardappelwereld. Geen wonder dus dat het belangrijkste internationale indoor evenement voor de aardappelsector in volle breedte elke twee jaar wordt gehouden in het hart van de teelt, West-Vlaanderen.

Interpom/Primeurs verwacht voor de editie van 2018 niet minder dan 20.000 bezoekers uit 50 landen wereldwijd. Vergelijkbaar dus met de vorige editie, toen het bezoekersaantal 2% is gegroeid. De vorige editie klokte af met 19.938 bezoekers uit 49 landen wereldwijd en kreeg een aanbevelingsscore van maar liefst 8,5/10.

intpm-0029_1-12-2016_10_55_57
Interpom

‘Full house’

De laatste edities van Interpom/Primeurs zijn gekenmerkt door forse groeicijfers en sterke internationalisering. Ook dit jaar wordt iedere m² van het beurzencomplex van Kortrijk Xpo benut en is de beurs al maanden voor datum volledig uitverhuurd.

De vakbeurs telt 320 exposanten. De bedrijven presenteren een groot aanbod aan producten, machines en diensten voor de gehele keten: telers, loonwerkers, verwerkers, verpakkers en handelaars. De exposanten bezetten het volledige expo-complex. Het is uitverhuurd met nog eens 500 m² extra ten opzichte van de vorige editie.

De sector wordt steeds internationaler en dus de vakbeurs ook. Ongetwijfeld zullen naast vele duizenden Belgen ook veel Fransen, Nederlanders en Duitsers naar Kortrijk komen – maar kijk niet op van bezoekers uit pakweg de VS, China of Zuid-Afrika. Het is volgens de organisatie de plek bij uitstek om de laatste marktevoluties te volgen en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van vandaag en morgen.

intpm-0074_1-12-2016_14_46_00
Interpom

Uitdagingen

Want uitdagingen telt de sector zeker, of het nu gaat om internationale concurrentie of een snel veranderende smaak van consumenten of klimaatverandering. Het seizoen 2018-2019 staat nu al in de annalen van de aardappelketen omwille van extreme klimaatcondities (uitzonderlijke droogte) die een cruciale rol spelen in de land- en tuinbouw in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder.

Meer dan ooit wordt duidelijk dat de klimaatcondities een cruciale rol spelen in de land- en tuinbouwsector in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder. De uitzonderlijke droogte en – nog meer – de dubbele hittegolf die de zomermaanden van 2018 hebben gekenmerkt, hebben een enorme invloed gehad op de aardappelopbrengsten in het belangrijkste Europese aardappelteeltgebied. De problemen uitten zich reeds bij de rooi van de vroege aardappelen, en de hoop dat – net als in 2017 – een natte augustus en septembermaand nog soelaas zou brengen voor de bewaaroogst bleek snel te verdampen.

intpm-0091_1-12-2016_14_59_57
Interpom

Droogte

De gevolgen zijn bijzonder groot: veel - niet-beregende - percelen vertonen vaak een absoluut lage opbrengst en de knollen vallen dit jaar algemeen veel kleiner uit dan normaal. De media maakten gewag van ‘kortere frieten’ en zowel de telers, de handel als de verwerking werden in een totaal onverwachte en nooit geziene situatie geduwd. Vaak werd verwezen naar de zomer van 1976, maar toen was de aardappelsector in West-Europa niet wat hij nu is.

België ligt in het midden van dit belangrijke teeltgebied en lijkt het meest getroffen, ook al zijn er grondige verschillen tussen de verschillende regio’s en variëteiten. Maar de opbrengsten liggen ook lager in de buurlanden Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook de nazomer van september en oktober kan nog een invloed hebben op de oogst en bewaring. Kortom, dit is ‘du jamais vu’!

Als we nu ook zien dat de Canadese aardappeloogst belemmerd wordt door uitzonderlijk vroege sneeuwval, dan zullen stilaan de laatste twijfelaars de realiteit van een ‘klimaatsverandering’ moeten aanvaarden. In deze tijden zijn communicatie en dialoog uiterst belangrijk. Interpom/Primeurs is een unieke plaats om tussen de verschillende schakels in de keten van gedachten te wisselen en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van vandaag en morgen.

intpm-0095_1-12-2016_15_01_39
Interpom

Innovaties

De veranderende omstandigheden in de landbouw stimuleren ook de standhouders om talrijke (technologische) innovaties op de markt te brengen met oog op risicospreiding en het vinden van oplossingen. Daarnaast worden de plannen om binnen de Belgische keten samen aan een duurzame toekomst voor de sector te werken in de praktijk omgezet met de oprichting van de Belgische brancheorganisatie voor aardappelen.

Dit overlegorgaan voor de aardappelketen wordt tijdens de beurs officieel voorgesteld in aanwezigheid van de Vlaamse en Waalse ministers van landbouw Joke Schauvliege en René Collin (dinsdag 27 november om 11u30 in hal 6). De brancheorganisatie zal zowel onderzoek en ontwikkeling als de contractuele relaties in de keten onder de loep houden.

Op de beursvloer zal het klimaat niet alleen een onderwerp zijn van discussie tijdens diverse seminars, maar bedrijven bieden ook concrete oplossingen aan om te kunnen werken met ernstige droogte of juist regenval. Of het nu gaat om machines, aardappelrassen of hardware en software om bodemdata te verzamelen en analyseren.

Seminars

Bezoekers en deelnemers krijgen de kans als operator in de aardappelketen deel te nemen aan deze campagne. Binnen- en buitenlandse sprekers delen via korte walk in- presentaties van 20 minuten hun kennis, ervaringen en visie over thema’s rond innovatie in de aardappelketen. Beursbezoekers kunnen gratis aansluiten zonder voorinschrijving vooraf. Een ideale plek om een blik op de toekomst te krijgen via experten uit de branche.

Een kleine greep uit de vele thema’s die aan bod komen: alternatieve kiemremmers, naar een beredeneerde en kennis gestuurde aanpak van Alternaria, de kwaliteit van pootgoed, hoe droogte aan te pakken en nieuwe ‘smart farming’-technieken. Sprekers zijn onder meer afkomstig van het landbouwinstituut ILVO, het interprovinciaal Proefcentrum Aardappelen, het Departement Landbouw en Visserij en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Lees ook in Akkerbouw

BioForum vraagt schadefonds voor pesticidendrift

Akkerbouw Bioboeren ondervinden volgens BioForum heel wat financiële schade van pesticidengebruik waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. De sectororganisatie voor de biologische landbouw en voeding roept op om hiervoor een schadefonds op te richten.
Meer artikelen bekijken