Startpagina Akkerbouw

Europese Commissie verbiedt "patattenpoeier"

Aardappeltelers zullen in de loop van volgend jaar niet langer de kiemremmer chloorprofam mogen gebruiken om aardappelen beter te kunnen bewaren. De Europese Commissie heeft de goedkeuring van de kiemremmer, "patattenpoeier" in de volksmond, niet verlengd. "Een serieuze uitdaging voor de sector", zegt Romain Cools van sectorfederatie Belgapom.

Leestijd : 2 min

De niet-verlenging werd deze week gepubliceerd. De lidstaten moeten tegen 8 januari 2020 de toelating intrekken voor gewasbeschermingsmiddelen die de stof bevatten. Een overgangsperiode is mogelijk, tot maximaal 8 oktober 2020. Romain Cools van Belgapom bevestigt de "onherroepelijke" beslissing, waarover het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) vrijdag schreef. Ze komt er volgens hem na een studie van het Europese voedselagentschap (EFSA), die stelt dat de stof giftiger is dan eerst gedacht.

"Chloorprofam en de belangrijkste metaboliet 3-chlooraniline ervan vormen een acuut en chronisch voedingsrisico voor de consument", zo staat bijvoorbeeld in de uitvoeringsverordening van de Europese Commissie. Volgens Cools is chloorprofam, of CIPC, al generaties lang ingeburgerd. "Het 'patatenpoeier' is zelfs in de supermarkt te koop", zegt hij. Als je het op aardappelen strooit, krijgen ze geen scheuten en kunnen ze zo maandenlang bewaard worden. De sector is al enkele jaren op zoek naar alternatieven met natuurlijke componenten, zoals muntolie.

"Er zijn alternatieven die kunnen werken, maar we zullen nog jaren moeten zoeken naar de ideale producten en de te gebruiken verhouding", zegt Cools. Bovendien zijn die alternatieven duurder. Een ander probleem is dat chloorprofam nog jarenlang aanwezig kan zijn in de bewaarloodsen, zelfs na grondige reiniging. Die resten kunnen producten die nadien in die loodsen bewaard worden (aardappelen, graan ...), "besmetten". De sector overlegt met de Europese Commissie over een tijdelijke norm, zodat dergelijke contaminatie getolereerd zou worden. "De sector zal geconfronteerd worden met grote investeringen in de aardappelbewaring", besluit Cools. Belgapom roept de Vlaamse en Waalse overheid op om de telers hierbij te begeleiden en ondersteunen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken