Startpagina Actueel

Hogan verwerpt kritiek op handelsdeal Mercosur

Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan vindt de kritiek op het handelsakkoord tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur overtrokken. Volgens de Ier misbruiken critici zorgen over het milieu om vrijere handel te blokkeren. De Fransen zijn kritisch en de Ierse landbouwminister Michael Creed heeft al aangekondigd dwars te liggen als blijkt dat de Zuid-Amerikanen tegen grote milieuschade produceren.

Indien de overeenkomst wordt geratificeerd door alle regeringen en parlementen krijgen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay een extra importquotum van 99.000 ton van de EU. Daarnaast krijgen de Zuid-Amerikaanse landen een importquotum van 180.000 ton pluimveevlees. Ook krijgen de Zuid-Amerikanen meer ruimte om suiker en bio-ethanol te exporteren naar de EU. Andersom krijgt de EU meer ruimte voedingsmiddelen zoals kazen, wijn en chocolade te exporteren naar Zuid-Amerika. Landbouworganisaties in de EU hebben furieus gereageerd op de deal, die volgens hen een bedreiging vormt voor milieu...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

De horizon van de boeren ligt verder dan 9 juni

Verkiezingen Het is een understatement te zeggen dat de verkiezingskoorts stijgt. Welke partijen nemen het nu écht op voor de landbouwsector wilde Boerenbond weten. Een debat met 7 politieke kopstukken op 16 mei in het Brusselse Theater Vaudeville moest dit duidelijk(er) maken. En wat blijkt… in de aanloop van de verkiezingen zetten álle politieke partijen onze voedselproductie wat hoger op het belangenlijstje.
Meer artikelen bekijken