Minder bedrijven en minder werkkrachten in Belgische landbouwsector

Tussen 1980 en 2018 verdween 68% van de landbouwbedrijven in ons land en ging meer dan 62% van de banen verloren.
Tussen 1980 en 2018 verdween 68% van de landbouwbedrijven in ons land en ging meer dan 62% van de banen verloren. - Foto: LBL

Statbel geeft met de ‘Kerncijfers landbouw 2019’ een overzicht van de huidige situatie en de recentste evoluties in de landbouw in ruime zin, inclusief visserij. Het omvat de fysische zowel als demografische en economische aspecten.

Verschillende andere aspecten die te maken hebben met landbouw komen eveneens aan bod, zoals uitgaven voor voeding, indicatoren betreffende winstgevendheid of de economische betekenis van de landbouw en de voedselindustrie.

Dalend aantal bedrijven

Kenmerkend voor de Belgische landbouwsector is de structurele afname van het aantal landbouwbedrijven en de daarmee gepaard gaande concentratie van gronden en productiemethodes. Tussen 1980 en 2018 verdween 68% van de landbouwbedrijven in ons land.

In het Vlaams en het Waals Gewest verdwenen ze nagenoeg aan hetzelfde tempo (gemiddeld -2,5% per jaar). Tijdens diezelfde periode is de gemiddelde bedrijfsoppervlakte dan weer bijna verdriedubbeld.

Daling aantal werkkrachten

Ook de werkgelegenheid in de landbouw gaat achteruit: in de sector is 62% van de banen verloren gegaan tussen 1980 en 2016. Die daling van het aantal arbeidskrachten is het gevolg van de daling van het aantal landbouwbedrijven, maar ook van de intensivering van de mechanisering.

Export blijft belangrijk

Hoewel het economisch belang van de landbouwsector in de Belgische economie stelselmatig gedaald is van 1,13% in 1980 tot nog slechts 0,63% in 2018, is dat helemaal niet het geval op vlak van uitvoer. De uitvoer van de landbouwsector is immers goed voor 5,3% in de totale Belgische uitvoer. Bovendien neemt de agrovoedingssector de tweede plaats in de Belgische industrie met een aandeel van 14,6%.

Statbel

Meest recent

Meest recent