Startpagina Actueel

Win-winsamenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

In de praktijk bestaan er wel degelijk voorbeelden van een mooie samenwerking tussen het bedrijfsleven en de onderwijswereld. Zo’n samenwerking kwamen we tegen in de Antwerpse Noorderkempen, waar New Holland-dealer Timech uit Kalmthout samenwerkt met de middelbare school PITO uit Stabroek.

Leestijd : 4 min

Vorig jaar schreeft het PITO een aanbesteding uit om een nieuwe hark voor de schoolboerderij aan te kopen. Hier schreef landbouwmechanisatiebedrijf Timech op in en kon uiteindelijk een Kverneland-Vicon dubbele hark met middenafleg leveren. De school had hierbij nog een heel specifieke vraag: “Is het mogelijk om ons juist geen kant-en-klare machine af te leveren?”. Aan het PITO hebben ze immers het zevende specialisatiejaar land- en tuinbouwmechanisatie. Deze aankoop zou zo een mooi scholenproject betekenen waar zowel de leerlingen als de leverancier bij betrokken zijn.

Mooi project

Eind vorig jaar werd deze hark dan geleverd vanuit de fabriek als ‘bouwpakket’. Zo worden ze altijd geleverd aan de dealer, geeft Jurgen Van Dijck van Timech aan. De fabriek had niet extra haar best gedaan om een groter of complexer bouwpakket dan gewoonlijk te leveren, de standaardprocedure werd gevolgd. De fabrikant maakt de hark zoals steeds zo compact mogelijk voor transport en levert het gros van de onderdelen af op transportpaletten.

Begin dit jaar begon een kleine groep gemotiveerde jongens met een hart voor de landbouw met de montage van de hark. Ze konden hiervoor terugvallen op de handleiding die de fabrikant meeleverde. Dit is een mooie oefening om de theoretische werkplaatshandboeken direct te koppelen aan de praktijk. Voor bijstand konden de leerlingen ook terecht bij hun leerkracht én natuurlijk bij het mechanisatiebedrijf Timech. Deze verzorgden een laatste veiligheidscontrole alvorens de hark definitief op te leveren. De school kreeg ook bezoek van Jan Pelsmakers, vertegenwoordiger bij Kverneland, de fabrikant van de hark. Hij infomeerde de leerlingen niet alleen over het gebruik van de hark, maar gaf ook toelichting bij de bredere landbouwtechniek.

Gps

Een verdere evolutie binnen het onderwijsaanbod van de PITO school te Stabroek is de integratie van leerstof omtrent gps-stuurautomaten in de landbouw, zo geeft ons leerkracht en stagebegeleider John van Aert aan. De zaakvoerders van Timech beamen onmiddellijk dat dit een goede evolutie is. In de praktijk zien zij vooral een gebrek aan kennis op het vlak van elektronica en gps. En net deze aspecten kennen een enorme opmars binnen de landbouwmechanisatie. Met gps-systemen blijkt het momenteel goed te lopen, ondervindt Timech. Tijdens ons bezoek was stagiair Bert Cools trouwens net bezig aan de montage van een gps-systeem.

Leerkracht John geeft aan dat het toch enige voorbereidingstijd heeft gekost om ‘gps’ mee op te nemen in het opleidingsaanbod. Concreet wordt deze leerstof toegevoegd aan het vak algemene land- en tuinbouwtechnieken en wordt zowel theorie als praktijk voorzien.

Met de tewerkstelling van de afgestudeerden uit het specialisatiejaar ‘landbouwmechanisatie’ aan het PITO, blijkt het wel goed te zitten. Ze zijn dan ook niet enkel gegeerd als technicus aan landbouwmachines, maar ook in het grondverzet worden ze gevraagd en als chauffeur landbouwwerken, geeft ons nog leerkracht John te kennen.

DSC_0001

Stagiair aan het woord

Bert Cools uit Essen zit momenteel in het zevende specialisatiejaar aan het PITO te Stabroek en doet dit jaar zijn stage bij Timech. Het ouderlijk bedrijf bestaat uit een melkvee- en vleeskippenbedrijf.

Zelf last Bert heel graag, waardoor hij in het derde en vierde middelbaar deze richting volgde. In het vijfde en zesde middelbaar schakelde hij over op de richting landbouw en deed stage bij een landbouwer. Zijn stageperiode bij Timech waardeert Bert heel hard omdat hij in de praktijk veel leert. Hij doet eigenlijk de diverse deelaspecten van de mechanisatie graag, zeker het lassen maar ook “d’en elentriek” geeft hij aan.

Voor welke job hij in de toekomst ging kiezen, wist Bert op het ogenblik van ons bezoek nog niet goed. Hij twijfelde tussen mechanieker en chauffeur in de landbouwwerken. Bij dit laatste vond Bert het mooi dat hij op veel plaatsen kon komen en veel kon zien. Het kriebelde duidelijk om te rijden! Bert dacht echter ook aan de mogelijkheid om enkele jaren te gaan rijden, om dan in een volgende fase terug te vallen op zijn vaardigheden als mechanieker.

Met passie voor mechanisatie

Landbouwmechanisatiebedrijf Timech werd zo’n twee jaar geleden van Jef Tilborghs overgenomen door Jurgen van Dijck en echtgenote Greet Jacobs. Jurgen werkte bij Timech al 26 jaar en kende de zaak dus door en door. Partner Greet zegde haar job als onthaalmoeder op om mee in het mechanisatiebedrijf te stappen. Minstens even enthousiast om deze stap te nemen waren de vier zonen van het koppel, die ook gepassioneerd blijken te zijn door de landbouwmechanisatie en al graag op de zaak meewerken. Het toeval wil dat het PITO in Stabroek ook de school is waar Greet haar humaniora volbracht.

Als ouder van vier opgroeiende zonen met interesse in landbouwtechniek, zien de zaakvoerders van Timech dan ook de nood in van praktijkgerichte ervaring die studenten kunnen opdoen. Daarom werkten ze graag mee aan het scholenproject met de hark, tevens ontvangen ze graag stagiairs.

Het mechanisatiebedrijf ervaart zelf de moeilijkheid om aan technisch geschoold personeel te geraken en heeft ook een openstaande vacature voor een landbouwmechanieker. Greet Jacobs geeft aan dat ze op zoek zijn naar een ‘all-round’-mechanieker die van de diverse deelaspecten binnen de landbouwmechanisatie op de hoogte is. Tevens geeft ze aan dat de mechanieker nog niet ‘af’ moet zijn. Als bedrijf geven ze graag mee vorming aan de opleiding van hun personeel. “Het moet vooral iemand zijn die wil werken en vooruit wil gaan”, benadrukt Greet.

T.D.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken