Onderzoeken van landbouwcentra ‘on hold’ door onduidelijkheid over brexit

Voor de pluimveesector is vooral de export naar Groot-Brittanië van pluimveevlees, en in mindere mate van ei-producten, een grote uitdaging.
Voor de pluimveesector is vooral de export naar Groot-Brittanië van pluimveevlees, en in mindere mate van ei-producten, een grote uitdaging. - Foto: Pixabay

MiteControl is een Europees Interreg-project, gecoördineerd door het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, waarbij onderzoek gedaan wordt naar nieuwe en duurzame behandelingsstrategieën tegen de rode vogelmijt (ook bloedluizen genoemd) in leghennenstallen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘geïntegreerde plaagbestrijding’ (IPM), waarbij gezocht wordt naar de meest efficiënte combinatie van niet-chemische bestrijdingsmethodes. Die behandelingen worden getest op pilootbedrijven.

Welke accenten worden gelegd, is voorwerp van overleg tussen de verschillende Europese partners. Naast ons land en Frankrijk is Groot-Brittanië de derde grote partner in het MiteControl-verhaal. In het kader van het project werden al veschillende enquêtes opgenomen in pluimveebedrijf in Groot-Brittanië. Er worden ook IPM-strategieën toegepast op Britse bedrijven. Op vandaag is onduidelijk hoe het met die Europese projecten verder zal gaan. Als er effectief een brexit komt, dan moet er worden gezocht naar nieuwe partners.

Groot-Brittanië 3de/4de afzetmarkt

Voor de pluimveesector is vooral de export naar Groot-Brittanië van pluimveevlees, en in mindere mate van ei-producten, een grote uitdaging. Uit Vlaamse exportcijfers blijkt dat voor beide producten Groot-Brittanië zowat de 3de/4de belangrijkste afzetmarkt voor Vlaanderen is, en een globale waarde van bijna 60 miljoen vertegenwoordigt. Een brexit zou minder gevolgen hebben voor de export van eieren in de schaal, broedeieren en 1-dagskuikens.

LV

Meest recent

Meest recent