ABS blijft argwanend na de begrafenis van de ‘boskaart’

Driekwart van de oppervlakte die geraakt wordt door de boskaart is volgens het syndicaat in landbouwgebruik (8.000 van de 12.500 ha).
Driekwart van de oppervlakte die geraakt wordt door de boskaart is volgens het syndicaat in landbouwgebruik (8.000 van de 12.500 ha).

“Welke stap nu ook gezet wordt, het ABS roept de Vlaamse Regering op om met gezond boerenverstand verder te werken in dit dossier en onze sector niet eens te meer op te zadelen met bijkomende beperkingen.” Het Algemeen Boerensyndicaat wil niet dat de ene sector geofferd wordt ten voordele van de andere. “Er zijn keuzes mogelijk waarbij alle sectoren aan hun trekken komen en de lasten niet alleen op de zwakste schouders gelegd worden”, zo klinkt het.

“Wij weten uit ervaring dat voor beschermings- of compensatieverhalen steeds in dezelfde richting gekeken wordt om bepaalde doelen te realiseren, met name naar het landbouwgebied en wat de bescherming en herbestemming of beperking in gebruik van landbouwgronden door allerlei natuur- en bosregelgeving betreft, hebben wij het als sector wel gehad”, meent het ABS.

Driekwart van de oppervlakte die geraakt wordt door de boskaart is volgens het syndicaat in landbouwgebruik (8.000 van de 12.500 ha). Het ABS had de leden opgeroepen om de kaart grondig te analyseren en bezwaar in te dienen om hun rechten maximaal te vrijwaren. Dit zal ABS ook doen bij een nieuwe kaart.

De organisatie stelt ook vraagtekens bij het compenseren van omgehakte bomen. “Verschillende Limburgse gemeenten bijvoorbeeld (Genk bijv.) rooiden de voorbije jaren bomen op hun eigen te ontwikkelen industrieterreinen en lieten nieuwe bomen aanplanten in te ontwikkelen stadsrandbossen in West-Vlaanderen of andere provincies, waar de basisbestemming agrarisch gebied was”, zo weet de organisatie nog.

Meest recent

Meest recent