Startpagina Akkerbouw

Een kwart van P2-houders in orde voor 2020

Dit jaar in november vervallen de eerste fytolicenties, tenzij ze op tijd worden verlengd. Begin dit jaar had nog minder dan de helft dan van de huidige P2- fytolicentiehouders voldaan aan zijn minimaal aantal te volgen vervolgopleidingen. We spraken hierover met Mathias Abts, sectoradviseur bij het Departement Landbouw en Visserij. In Vlaanderen is het Departement Landbouw en Visserij verantwoordelijk voor de organisatie van de opleidingen fytolicentie.

Leestijd : 4 min

Het leven gaat door, ook tijdens de coronacrisis. Momenteel staat 24 november 2020 als einddatum voor het verlengen van de fytolicentie voor iets meer dan 12.000 Vlaamse fytolicentiehouders (P1, P2, P3, NP en PS).

De meeste landbouwers zijn in het bezit van een P2- fytolicentie. Uit cijfers van de FOD volksgezondheid, verantwoordelijk voor het uitreiken van de fytolicenties, blijkt dat momenteel 24% van de Vlaamse P2-houders waarbij hun fytolicentie op 24 november van dit jaar vervalt voldaan zijn aan hun minimaal 4 te volgen vervolgopleidingen.

“Omdat het soms een aantal weken kan duren vooraleer de vormingen zijn geüpload in je persoonlijke account op fytoweb, is het cijfer wel een onderschatting. Mensen die bijvoorbeeld nog een vorming volgden op 10 maart, net voor de lockdown, werden nog niet meegerekend in deze cijfers. Het percentage ligt dus vermoedelijk hoger dan die 24%” geeft sectoradviseur Mathias Abts mee.

Mathias Abts, sectoradviseur bij het Departement Landbouw en Visserij
Mathias Abts, sectoradviseur bij het Departement Landbouw en Visserij - Foto: departement L&V

Terwijl in januari nog maar 19% van de P2-fytolicentiehouders die vervalt in november 2020 4 of meer vervolgopleidingen had gevolgd, geeft de FOD volksgezondheid mee dat het percentage nu al wat hoger was op 24 maart. 24% van de P2-houders volgde 4 of meer vormingen en kan dus zijn/haar fytolicentie verlengen tegen de einddatum van november 2020. Het gaat om 2.171 mensen van de 8.907. Verder zijn er 5.051 houders met een P2-fytolicentie die vervalt in 2021, en daarvan zijn er al meer in orde, zo’n 29%. Ten slotte zijn er nog 30.277 P2-houders die tijd hebben tot 2022, en al 41% daarvan kan zeggen te mogen verlengen. “Sowieso verwachten we dat een aantal fytolicentiehouders deze bewust zullen later vervallen, aangezien ze geen verlenging meer nodig hebben”.

Dat de vormingen kunnen blijven doorgaan, zodat P2-houders hun fytolicentie nog kunnen verlengen, is dus van groot belang. We spraken met Mathias Abts na de eerste online vorming, op 21 april.

Hoe verliep die online vorming? Geen al te grote problemen?

Wel, de vorming verliep eigenlijk zeer vlot. De vervolgopleiding verliep online via Zoom, met een publiek van ongeveer 15 personen waarbij 3 sprekers elk een PowerPoint presenteerde. 15 personen als publiek is uiteraard vrij beperkt. Indien dit veel hoger zou liggen, zou dat waarschijnlijk wel iets minder vlot verlopen. Iedereen kon ook zijn vragen stellen. Het is wel wennen en zeker anders als voor een publiek staan, maar door de Corona-crisis kan het nu eenmaal niet anders. We hopen dat deze crisis snel voorbij zal zijn, zodat er terug vormingen ‘fysiek’ kunnen doorgaan, maar de veiligheid en gezondheid primeert boven alles.

Het is de bedoeling dat mensen aanwezig blijven tijdens de ganse vorming, bijvoorbeeld bij een proefveldbezoek. Dat is niet altijd even gemakkelijk.

We zien dat dit bij vervolgopleidingen de afgelopen jaren zeer goed werd opgevolgd. Meestal was er bijzonder veel aandacht voor de sprekers en bleef de aandacht tot het einde van de vergadering. Bij zo’n online vorming verloopt dit uiteraard wat anders. Personen die dit willen bijwonen, moeten zich uiteraard eerst inschrijven. Vervolgens moeten ze inloggen op de online-vorming. Bedoeling is ook dat de camera aanstaat. Op die manier kunnen we zien of iedereen de vergadering effectief 3 uur bijwoont. Als iedereen minimaal 4 vervolgopleidingen rond gewasbescherming/IPM bijwoont, zijn we al een hele stap vooruit. Hierdoor blijft iedereen op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen binnen zijn sector en van de huidige wetgeving.

Denk je dat vormingen te lang duren?

Een vorming moet momenteel minimaal 3 uur duren, waarvan minimaal 2 uur over gewasbescherming/IPM moet gaan. Soms horen we van landbouwers dat 3 uur de volle aandacht houden nogal lang is. Dit omdat ze uiteraard al een hele dag gewerkt hebben. Er is meermaals overleg tussen het Departement Landbouw en Visserij en de beroepsorganisaties, vormingscentra en FOD volksgezondheid omtrent de fytolicentie. Tijdens deze vergaderingen worden al deze bekommernissen zeker meegenomen en besproken.

Denk je dat de onderwerpen tijdens een vorming te ver uiteen liggen?

De thema's kan iedereen vrij kiezen. De voorwaarde die we stellen is dat het dus minimaal 2 uur gaat over gewasbescherming of IPM gedurende de 3 uur durende opleiding. Onderwerpen als rassenkeuze, juiste keuze van groenbedekkers, antidriftdoppen, puntvervuiling,… kunnen zeker aan bod komen. We zorgen liever voor een zo breed mogelijk kader om iedereen tijdens de 4 vergaderingen iets anders te laten horen.

De industrie organiseert ook vormingen, kan dat niet te commercieel worden?

Elke vorming die in aanmerking komt voor een fytolicentie, moet eerst door het Departement Landbouw en Visserij worden goedgekeurd. De boodschap binnen Vlaanderen is dat het minimaal 2 uur over gewasbescherming/IPM moet gaan, waarbij er minimaal 1 niet-commerciële spreker aanwezig is. Aangezien er in de piekperiode (voornamelijk de winterperiode) heel wat vervolgopleidingen georganiseerd worden, is het niet altijd even makkelijk om voldoende sprekers te vinden die over deze onderwerpen een toelichting kunnen geven. Bovendien vinden de meeste opleidingen ’s avonds plaats, wat dit extra bemoeilijkt.

We horen af en toe klachten over minder goed georganiseerde vormingen: dat er te veel volk is, dat de geluidsinstallaties niet goed werken, de PowerPoint presentaties niet goed leesbaar zijn, en dergelijke. Wat gaan jullie hieraan doen?

Wel, de eerste 6 jaar met vormingen zijn gedaan, en nu moeten we evalueren over onder andere de werking. We zullen hier en daar wat moeten bijsturen, maar in het algemeen vind ik wel dat het concept werkt. Door de coronacrisis kunnen we binnen de overheid tot eind augustus geen grote evenementen organiseren, zo zullen onder andere de proefveldbezoeken, die traditioneel begin juni plaatsvinden, vermoedelijk uitgesteld worden.

Marlies Vleugels

Lees ook in Akkerbouw

Strategieën voor onkruidbestrijding in maïs

Maïs Voor onkruidbestrijding in maïs zijn er dit seizoen maar weinig nieuwe producten of actieve stoffen te melden. Degenen die er wel zijn, dienen met kennis en oplettendheid ingezet te worden.
Meer artikelen bekijken