Startpagina Akkerbouw

Vruchtbaarheid van voedselgewassen, zoals tomaten en tarwe, lijdt onder klimaatverandering

Eén te warme dag tijdens de bloei van gewassen als tomaten of tarwe is al voldoende om problemen met de zaden of vruchten te krijgen. En dat brengt onze lokale voedselproductie in gevaar, zo blijkt uit onderzoek van bio-ingenieurs aan de Universiteit Gent.

De productie van voedsel zoals tarwe, tomaten of appels is in sterke mate afhankelijk van de vruchtbaarheid van hun bloemen: na de bevruchting ontstaan immers de zaden en vruchten die we consumeren. Die vruchtbaarheid is erg gevoelig aan de weersomstandigheden: met name de omgevingstemperatuur speelt een belangrijke rol.

Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat hoge temperaturen tijdens de bloei een effect hebben op de genetica van pollen. Bij de vorming van de voortplantingscellen in het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Hooibeekhoeve zet mee schouders onder duurzaam waterbeheer in landbouw

Akkerbouw Operationele Groepen uit Spanje, België, Italië, Polen en Cyprus bundelen hun krachten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor duurzaam waterbeheer in de landbouw. De lancering van het Aquagri-Know-project in Spanje markeert een nieuwe stap in de verbetering van waterbeheer in de agrovoedingssector. In ons land zet de Hooibeekhoeve mee de schouders onder dit Europese project.
Meer artikelen bekijken