Europese landbouwministers zeer sceptisch over Mercosurakkoord

Heel wat Europese landbouwministers staan intussen sceptisch tegenover het Mercosurakkoord door de aanhoudende ontbossing van het Amazonewoud.
Heel wat Europese landbouwministers staan intussen sceptisch tegenover het Mercosurakkoord door de aanhoudende ontbossing van het Amazonewoud. - Foto: Belga

Volgens de Duitse minister van Landbouw Klöckner zijn de Europese ministers van Landbouw zeer sceptisch over deze kwestie (de ratificatie van het akkoord, nvdr). “En ik kan echt spreken voor praktisch elke minister die hier aanwezig is.”

Na decennia van onderhandelingen ondertekende de Europese Commissie vorig jaar een grootschalig vrijhandelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay). Het ratificatieproces is nog niet van start gegaan, en intussen pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven het verdrag. De Nederlandse en Oostenrijkse parlementen vroegen hun regeringen al om het akkoord niet goed te keuren, en ook in België, Frankrijk, Ierland en Luxemburg is er breed protest. Zelfs één van de grootste verdedigers van het verdrag, exportgigant Duitsland, toont zich almaar terughoudender. “We zien in Brazilië dat het Amazonewoud wordt verbrand om zo snel mogelijk plaats te maken voor landbouwgronden. De gewassen worden vervolgens verkocht op onze markten, waar onze landbouwers niet kunnen wedijveren. Dit is een concurrentiestoornis”, legde Klöckner uit. De minister, wiens land momenteel de Europese ministerraden voorzit, ziet niet in hoe het akkoord op dit moment geratificeerd zou kunnen raken.

Eerder had ook bondskanselier Angela Merkel haar ernstige twijfels geuit omwille van de aanhoudende ontbossing. Ook de Franse president Emmanuel Macron had er al mee gedreigd het akkoord op te blazen indien zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro niet meer zou doen om het grootste regenwoud op aarde te beschermen. In vergelijking met juli 2019 nam het aantal branden in juli van dit jaar met 28 % toe. Vorige maand wees een studie in het Amerikaanse blad Science nog uit dat nu reeds een vijfde van de Braziliaanse export van soja en rundvlees naar de Europese Unie afkomstig is van gronden die illegaal ontbost werden.

Belga

Meest recent

Meest recent