Startpagina Akkerbouw

Google en FAO lanceren gratis webtool

Internetgigant Google en de wereldvoedselorganisatie FAO van de VN lanceren een gratis nieuwe webtool: Earth Map. De tool koppelt satellietgegevens die Google verwerkt aan landbouwkundige informatie van de FAO. Alle boeren met internettoegang krijgen zo volgens de 2 organisaties toegang tot belangrijke klimaat-, milieu- en landbouwinformatie.

Leestijd : 2 min

Google’s met satellietbeelden opgebouwde kaart van de aarde wordt gekoppeld aan het platform ‘Hand-in-Hand’ van de FAO. Earth Map is volgens Google en FAO snel, goedkoop en maakt diepgaande analyses mogelijk. Earth Map moet boeren helpen, maar ook bijvoorbeeld hulporganisaties. De data stellen hen in staat om gerichter actie te ondernemen zodat boeren beter met een veranderend klimaat kunnen omgaan, aldus de FAO en Google in een gezamenlijke verklaring.

“Ik ben ervan overtuigd dat het transformeren van onze voedselsystemen - om de aarde te voeden - zal worden bereikt met digitale technologie die toegankelijk is voor iedereen,” zegt Dongyu Qu, directeur-generaal van de FAO. “We moeten digitale technologieën toegankelijk maken voor iedereen.”

Rebecca Moore, directeur van Google Earth. “Op een moment dat uitdagingen op het gebied van milieu en maatschappij van het grootste belang zijn, streven we ernaar dat Google’s producten alle landen evenveel toegang tot de laatste technologie bieden (-).” FAO en Google vullen elkaar volgens Moore perfect aan. “FAO weet welke informatie nodig is, wij zijn gespecialiseerd in informatie-toegankelijkheid, en beide zijn toegewijd aan het versterken van de weerbaarheid van mensen en gemeenschappen wereldwijd.”

Google en de FAO startten hun partnerschap in 2015 met het tekenen van een overeenkomst aan de zijlijn van het Parijs-akkoord over klimaatopwarming. In eerste aanleg werd ingezet op technieken voor het in kaart brengen van bossen en gewassen. Nu wordt de samenwerking uitgebreid naar onder meer het beschermen van de biodiversiteit, het onderdrukken van ziektes en water management.

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken