Startpagina Akkerbouw

Boeren vragen aandacht voor landbouw, aan minister van Natuur Demir

Zondagnamiddag 20 september opende minister van Natuur Zuhal Demir onthaalpoort De Torenvalk aan het Meerdaalwoud. Enkele Vlaams-Brabantse landbouwers maakten van deze gelegenheid gebruik om aan de minister ook aandacht te vragen voor de land- en tuinbouw in de regio. De landbouwers voelen er zich machteloos, niet gehoord en worden geconfronteerd met een agressief aankoopbeleid van landbouwgronden door het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Leestijd : 3 min

Onthaalpoort De Torenvalk op de grens met Vaalbeek en Blanden (Oud-Heverlee) biedt een mooie uitkijktoren, maar ook parking aan de rand van Meerdaalwoud én bovenal een uitgebreide natuurbeleving met multimovepad. Om dit alles in te richten werd beslag gelegd op landbouwgrond. Hiermee is een voornaam pijnpunt van de boeren onmiddellijk aangekaart.

Druk op open ruimte neemt toe

Een twintigtal landbouwers al dan niet vergezeld van tractoren kwamen zondagnamiddag afgezakt naar Vaalbeek toen de minister de nieuwe ‘natuurbeleving’ ging inhuldigen. In de marge van dit gebeuren konden de boeren hun zorgen, maar vooral hun vraag om aandacht voor landbouw aan minister Demir overhandigen.

De landbouwers geven aan in een prachtige regio te boeren waar bossen, zoals het Meerdaalwoud, worden afgewisseld met akkers, weiden en landbouwbedrijven. “Dat is typerend voor de streek en maakt het zo mooi”, klinkt het. De aanwezige landbouwers gaven ons aan dat ze één voor één op hun eigen bedrijf voelen dat de druk op de open ruimte, hun belangrijkste productiefactor, enorm groot is en elke dag toeneemt.

Brabantse Wouden

Met het project ‘Brabantse Wouden’ wil het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een tweede Nationaal Park in Vlaanderen creëren dat zich uitstrekt van het Hallerbos, over het Zoniënwoud, Heverleebos en Meerdaalwoud. De betrokken land- en tuinbouwers in de streek worden geconfronteerd met versnippering van de al waardevolle open ruimte en een agressief en weinig transparant aankoopbeleid door ANB. Vele bedrijven hebben al waardevolle grond verloren of dreigen dit te verliezen of ervaren geen enkele zekerheid over de bestemming van hun gronden en de daarbij horende toekomst. De boeren voelen zich machteloos en niet gehoord. Hierom namen ze op een ludieke manier het initiatief om minister Demir aan te spreken.

Aandacht vragen

Heel eenvoudig vragen ze gewoon aandacht voor de land- en tuinbouw in hun regio. Hiernaast willen ze dat het aankoopbeleid van ANB doelmatig en transparant gebeurt én willen ze overleg tussen ANB en de landbouwsector. Enkel zo kan er volgens de boeren op termijn een win-win zijn voor landbouw en natuur in deze regio.

Naast een brief met hun grieven overhandigden de boeren ook een mand met lekkers uit de streek en een leuke #Boerentrots T-shirt voor de dochter van de minister.

Overleg en flankerend beleid

Minister Demir gaf aan de boodschap van de boeren goed te begrijpen en in de toekomst in te zetten op overleg, samenwerking en een flankerend beleid. Wel gaf ze aan dat de voorbije decennia vele hectaren ‘natte natuur’ in de Brabantse valleien verdwenen zijn en dat deze terug zullen moeten komen.

De boeren voelen zich al enorm bedreigd in de ‘valleien’ omwille van de druk van natuur uit. Nu beginnen ze dit ook te voelen op de Brabantse plateau’s. Vanuit ANB werd die onrust wat gesust door te stellen dat het hen vooral om de holle wegen te doen is, dan wel om de akkers op de plateau’s. “Dat is niet onze corebusiness, wel het behoud van kleine landschapselementen en bv. die typische holle wegen”, klinkt het bij ANB. Maar net in de beloftes van ANB geloven de boeren niet. Ze noemen het een organisatie die zich heel anders gedraagt ten opzichte van de minister van Natuur dan richting de landbouwer.

Wordt ongetwijfeld vervolgd en zal moed van het beleid vragen om gronden te vrijwaren voor landbouw.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken