Het seizoen van boekweit loopt van eind mei tot midden september. Boekweit is een thermofiel gewas dus het heeft een minimum temperatuur nodig om te kunnen kiemen. Bovendien is het gewas vorstgevoelig. Het best is om het gewas dus laat in te zaaien, vanaf eind mei. “Dan is er de temperatuur om snel en explosief te ontwikkelen”, vertelt onderzoeker Hilde Muylle.
Voor een goede ontwikkeling moet de zaaidensiteit hoog zijn. Muylle raadt aan 40 kg/ha zaaizaad te gebruiken. “Zo krijg je zo’n 150 planten per m²”, geeft ze mee. “Hoe denser gezaaid, hoe minder de stengel vertakt en hoe meer gelijktijdig het gewas bloem vormt en afrijpt.”
Enkele weken na opkomst – doorgaans 4 à 5 weken – kan er worden gewiedegd om het onkruid de baas te zijn. Vanaf midden september kan het gewas geoogst worden met een graandorser. “Probeer niet te laat te oogsten”, wordt gewaarschuwd. “Anders gaat het moeilijk worden om het gewas droog binnen te halen.” De opbrengst bedraagt tussen 1,5 en 3 ton per ha bruto. “Dan moeten de zaden nog worden gepeld, waardoor je nog 15 tot 30% van de bruto verliest. Erna bekom je het eindproduct dat klaar is voor de voedingsindustrie.”
Meer info rond de teelttechniek zijn te vinden in de teelthandleiding van HOGent, waar ook onderzoek wordt verricht naar alternatieve granen, waaronder dus boekweit.