Startpagina Akkerbouw

"Er zijn nog steeds obstakels, maar agrarische drones hebben toekomst in België"

In Dongelberg heeft Olivier De Backer geïnvesteerd in een landbouwdrone om zijn klanten een nieuwe dienst aan te bieden, gaande van de overvlucht en de analyse van hun percelen tot de gemoduleerde toepassing van stikstof volgens de behoeften van de gewassen. Verschillende gebeurtenissen leidden er echter toe dat hij deze activiteit tijdelijk stopzette, na twee seizoenen zonder problemen en na 500 ha overgevlogen te hebben. Hij geeft zijn project echter niet op, in de overtuiging dat de vraag naar dit soort diensten de komende jaren zal toenemen.

Leestijd : 5 min

De familieboerderij De Backer, opgericht in 1957, is in de loop der jaren geëvolueerd. Terwijl het oogsten van groenten voor de conservenindustrie en later het invriezen altijd een belangrijk onderdeel is geweest, zijn er geleidelijk aan andere diensten aan toegevoegd (oogsten, rooien van bieten en aardappelen, kuilvoer van maïs, etc.). In 2017 nam Olivier, een vertegenwoordiger van de derde generatie, het bedrijf rechtstreeks over in de slimme landbouw door een drone aan te schaffen.

"Mijn doel was om onze klanten een nieuwe dienst aan te bieden, maar ook om zich te onderscheiden van de concurrentie. Door over het bestaande gewas te vliegen, kunnen we grote hoeveelheden informatie verzamelen en stikstofaanbevelingskaarten genereren. In het veld kunnen we dus intra-plot modulatie uitvoeren om de juiste hoeveelheid stikstof toe te passen, zonder overdaad of gebrek", legt hij uit.

Airinov-drone en Rauch-dispenser

Aan de hardwarekant heeft Olivier een vaste-vleugel UAV gekocht van het Franse bedrijf Airinov. Het is uitgerust met een multispectrale sensor, die metingen in het veld uitvoert, en kan direct vanaf de computer van het bedrijf worden geprogrammeerd. Het kan dus autonoom de door de aannemer geparametreerde vluchtplannen volgen volgens de over te vliegen percelen. Er zij echter op gewezen dat de Belgische wetgeving voorschrijft dat de piloot te allen tijde zijn UAV in beeld moet hebben. Hij moet er ook op elk moment weer controle over kunnen krijgen, vanuit het controlecommando. "Over het geheel genomen is het systeem zeer eenvoudig. Een dag training is genoeg om het onder de knie te krijgen en metingen in het veld te doen."

Door met een UAV over het gewas te vliegen kunnen met een multispectrale sensor grote hoeveelheden gegevens worden verzameld.
Door met een UAV over het gewas te vliegen kunnen met een multispectrale sensor grote hoeveelheden gegevens worden verzameld. - Foto: JV

Voor het strooien heeft Olivier gebruik gemaakt van een Rauch-meststofstrooier. "Degene die we gebruikten moest worden vervangen. Door de aankoop van een nieuwe kon men de nodige opties toevoegen om intra-plot modulatie te doen op basis van de metingen van de drone".

Ten slotte was het aanbod dat in eerste instantie werd ontwikkeld (overvliegen of overvliegen + gemoduleerde stikstoftoepassing) voor graanpercelen. Met als doel om het in een tweede fase uit te breiden naar gewassen met een hogere toegevoegde waarde, zoals aardappelen.

Een aanbevelingskaart

De gegevens die tijdens het overvliegen van de percelen zijn verzameld, geven alleen de toestand van het graan weer. Ze kunnen dus niet worden gebruikt zonder eerst te worden verwerkt en omgezet in een aanbevelingskaart. Een dienst die door Airinov wordt verleend, tenminste tot de sluiting ervan...

"In de praktijk heb ik de gegevens gecodeerd op het speciale platform van Airinov. Twee dagen later ontving ik een bemestingsadvies met een gedetailleerde kaart van het perceel en de doseringen die volgens de opbrengstdoelstellingen moesten worden toegepast. Toen ik het voorstel aanvaardde, kreeg ik een bestand klaar om in de terminal van de distributeur te worden ingevoerd, via een USB-stick. In het veld werd de stikstof volgens de aanbevelingen toegepast. Het was zowel eenvoudig als effectief", legt hij uit.

De sluiting van het Franse bedrijf - aangekondigd in juli 2019 door het moederbedrijf Parrots - heeft de advies- en toepassingsactiviteiten van de ondernemer aanzienlijk vertraagd. "Na twee seizoenen zonder problemen en 500 hectare overgevlogen, had ik niemand meer om de verzamelde gegevens te interpreteren..."

De terminal in de cabine geeft de aanbevelingskaart weer en de kunstmeststrooier regelt automatisch de stikstofdosering op basis hiervan.
De terminal in de cabine geeft de aanbevelingskaart weer en de kunstmeststrooier regelt automatisch de stikstofdosering op basis hiervan. - Foto: JV

Om zijn activiteit voort te zetten, ging Olivier op zoek naar andere bedrijven die deze dienst zouden kunnen leveren. Een Nederlands bedrijf werd geïdentificeerd, maar het gaf alleen een kaart van de toestand van het gewas op zijn plaats, zonder enig bemestingsadvies te geven. "Het interpreteren van een kaart en het afleiden van stikstof aanbevelingen uit het is niet mijn taak. En verstoken van deze informatie, kan ik geen intra-plot modulatie maken."

De aannemer geeft echter niet op en gaat door met zijn onderzoek. "Omdat ik geen dienst kan vinden die vergelijkbaar is met die van Airinov, heb ik deze activiteit voorlopig in de wacht gezet." Er zijn dus geen vluchten gemaakt in 2020. "Als er zich iets ontwikkelt in de verwerking en interpretatie van gegevens, zal ik de kans grijpen, zolang het aanbod voldoet aan mijn verwachtingen op het gebied van aanbevelingen, gebruik van bestanden en snelheid van dienstverlening".

Wetgeving, een extra obstakel

Los van zijn persoonlijke situatie is Olivier van mening dat de Belgische wetgeving inzake UAV's nogal omslachtig is en een belemmering vormt voor de ontwikkeling van dergelijke activiteiten in de landbouwsector. "Dat je een vergunning moet krijgen is normaal. Maar de examens zijn gebaseerd op de kennis van vliegtuigpiloten en hebben betrekking op onderwerpen die niet altijd geschikt zijn voor dronepiloten", betreurt hij.

Bovendien zijn de teksten niet in overeenstemming met het gebruik in de landbouw. "Het vliegtuig moet hetzelfde gewicht hebben bij het opstijgen en landen. Dit maakt het onmogelijk om gebruik te maken van drone spuiten, ook al zijn verschillende fabrikanten geïnteresseerd in dit gebied. De eis om de UAV te allen tijde in het zicht te hebben, voorkomt dat er over grote oppervlakten landbouwgrond wordt gevlogen, zelfs als er geen huizen zijn".

Daarnaast zijn de kosten van theorie- en praktijklessen bijzonder hoog en moet er een vluchtplan worden ingediend bij de autoriteiten voordat de UAV kan worden gebruikt.

De Backer geeft niet op!

Ondanks het feit dat de UAV-activiteit van het bedrijf momenteel stil ligt, blijft Olivier ervan overtuigd dat het de komende jaren terrein zal winnen. "Er wordt steeds meer gesproken over het verminderen van de dosering van stikstof of gewasbeschermingsmiddelen. Het hebben van een drone, een meststofverdeler uitgerust met intra-plotmodulatie en een sectieafsnijder is een oplossing om dit doel te bereiken".

De loonwerker merkte ook dat sommige boeren bijzonder geïnteresseerd waren in het aanbieden van deze service aan zijn klanten. Hij wijst echter op een probleem: "Bij granen dekken de besparingen door het moduleren van de stikstofdosis nauwelijks de kosten van het overvliegen van het perceel en het verwerken van de gegevens. Dit is nog niet voldoende om de praktijk te veralgemenen, hoewel deze wel milieuvriendelijk is. Aan de andere kant zijn in gewassen met een hoge toegevoegde waarde, zoals aardappelen of groenten, de potentiële voordelen groter".

Om de boeren aan te moedigen om in deze richting te gaan, stelt Olivier voor om financiële steun in te stellen om de extra kosten te dekken. Proeven moeten ook worden uitgevoerd, in volledige onafhankelijkheid, om de voordelen en de voordelen van de doseringsmodulatie visueel te benadrukken.

"Het is niet eenvoudig op te zetten. Daarnaast zijn er nog steeds obstakels, met name op het gebied van wetgeving en gegevensverwerking, maar agrarische UAV's hebben een toekomst in België", vervolgt hij. "We zijn misschien te haastig geweest, maar ik geef het idee om deze activiteit te ontwikkelen niet op.”

Jérémy Vandergoor

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken