Kempense ‘herstelboerderijen’ bieden alternatief voor revalidatiecentrum

Je steekt er wel wat tijd in, maar de vriendschap die je terugkrijgt, maakt dat zeker goed , zegt Benny De Busser van herstelboerderij De Schaapskooi.
Je steekt er wel wat tijd in, maar de vriendschap die je terugkrijgt, maakt dat zeker goed , zegt Benny De Busser van herstelboerderij De Schaapskooi. - Foto: De Schaapskooi

Welzijnszorg Kempen en Thomas More startten in juni van vorig jaar een pilootproject met 11 revalidanten op 2 boerderijen. Op de herstelboerderijen kunnen mensen die bepaalde bewegingen terug onder de knie moeten krijgen, oefenen door taken uit te voeren zoals hooi scheppen of de stal vegen. De revalidanten kunnen herstellen in een omgeving die een tussenstap is tussen het revalidatiecentrum en het echte leven.

Naast de patiënten zijn ook de eigenaars van de boerderijen, De Schaapskooi in Kasterlee en Vennenhof in Geel, enthousiast. “Je steekt er wel wat tijd in, maar de vriendschap die je terugkrijgt, maakt dat zeker goed”, zegt Benny De Busser van De Schaapskooi. De coördinatoren spreken van een succesvolle try-out.

“Dit project heeft alles in zich om over heel Vlaanderen uitgerold te worden”, zegt Koen Rombouts, voorzitter Welzijnszorg Kempen. Voor dat kan gebeuren moet wel de wetgeving nog aangepast worden om revalidatie buiten de muren van het centrum toe te staan. Daarvoor zijn volgens coördinator Anke Esch gesprekken bezig. Naast uitbreiding naar andere boerderijen, wordt ook bekeken of revalidanten kunnen meedraaien in tuinbouwbedrijven. Het pilootproject richtte zich vooral op neurorevalidatie, maar de initiatiefnemers zien ook mogelijkheden voor herstellende kankerpatiënten.

Belga

Meest recent

Meest recent