Startpagina Akkerbouw

Enkel Europa kan licht op groen zetten voor inzet van drones voor gewasbescherming

In de Farm to Fork-strategie voorziet Europa in een herziening van de richtlijn omtrent het duurzaam gebruik van pesticiden. “Het biedt Europa de kans om innovatieve technieken, zoals de inzet van drones, te evalueren en eventueel aansluitend een wettelijk kader te voorzien”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

De Europese boerenbelangenbehartiger Copa-Cogeca maande onlangs de EU aan om het gebruik van drones voor gewasbescherming toe te staan. “In de EU is het vanuit de lucht besproeien van velden met gewasbeschermingsmiddelen immers verboden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten”, zegt Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA.

In bepaalde situaties gerichter en efficiënter

Volgens de organisatie is sproeien vanuit drones in bepaalde situaties veel gerichter en efficiënter dan machinaal vanop de grond. “Een andere toepassing die al langer circuleert, is de mogelijkheid om de oogst te beschermen tegen vogels door drones in te zetten om ze te verjagen.”

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) stelt dat de Europese Commissie in de mededeling voor een ‘Van boer tot bord-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem’ voorziet in een herziening van de richtlijn omtrent het duurzaam gebruik van pesticiden onder het luik ‘Zorgen voor duurzame voedselproductie’. Deze herziening biedt de Europese wetgever een opportuniteit om toepassingen via innovatieve dronetechnieken te evalueren en desgevallend wettelijke mogelijkheden te geven”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Respect voor bestaande regelgeving

Wat de inzet van drones betreft om dieren te verjagen die schade berokkenen aan landbouwgewassen, ziet Hilde Crevits geen beperkingen zolang het gebruik gebeurt met respect voor de geldende algemene wet- en regelgeving ten aanzien van het gebruik van drones. “Het inzetten van drones is wel duur en arbeidsintensief. De tijd dat een drone in de lucht kan blijven is ook heel beperkt.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken