Startpagina Actueel

Pieter Verhelst (Boerenbond) over GLB: ‘Rechtstreekse steun aan boeren heel belangrijk’

“De landbouwer heeft de voorbije jaren al heel wat evoluties doorgemaakt, niet in het minst op het vlak van verdere verduurzaming. Dat wordt al te vaak miskend in dit debat. Gaat het in de hele GLB-discussie in feite nog wel over de boer zelf?” Pieter Verhelst (Boerenbond) trekt alle registers open.

Leestijd : 2 min

Karikaturen, uitgesproken clichés, zwart-wittegenstellingen. De voorbije weken en maanden werd volgens Pieter Verhelst (Boerenbond) te vaak paden bewandeld die ver weg van de essentie in de hele GLB-discussie bleven. “In om het even welk beleid, ook in het GLB-beleid, maakt milieubescherming er integraal deel van uit.”

Duurzame inspanningen

“De landbouw maakte al heel veel evoluties door, niet het minst op het vlak van verdere verduurzaming. Die geleverde inspanningen worden in het hele debat vandaag miskend. Er is openheid om op het ingeslagen pad van de verduurzaming verder te gaan”, aldus Pieter Verhelst.

De boer moet het uiteindelijk toch allemaal maar (blijven) doen. “De boer moet in the picture staan, niemand anders.” Dan wordt eerst gekeken naar wie die actieve boer dan wel is. Er wordt dan onder meer een negatieve lijst van activiteiten opgesomd, het uitsluiten van de gepensioneerde boer, het aantonen van een minimum verdienpotentieel, de registratie in KBO en het aantonen van beroepsbekwaamheid.

Boerenbond hamert op het blijvend belang van de rechtstreekse steun. “In alles staat de boer tussen hamer en aambeeld. Er zijn ook de strengere randvoorwaarden, de stijgende druk op de prijzen, de toegenomen volatiliteit... Die directe, rechtstreekse steun is een basisbuffer en zorgt voor meer duurzaamheid.”

“Er zijn investeringen op de lange termijn. Aanpassingen moeten geleidelijk verlopen, want er is tijd nodig om de steun te herverdelen.” Volgens Pieter Verhelst verdient de jonge landbouwer nog extra en meer steun. “De grote uitdaging is de generatiewissel, met focus op een brede diversiteit aan sectoren.”

Inpasbaar en economisch

Het ‘afserveren’ van gekoppelde steun is een gemiste kans, volgens Pieter Verhelst. “Voor de lokale rundvleesproductie is dat bijvoorbeeld het sluitstuk van het economisch verdienmodel. Een deel van de productie hier houden is klimaatvriendelijker dan dat rundvlees van elders binnenhalen. Die gekoppelde steun is bijvoorbeeld ook belangrijk voor een quick start van eiwithoudende gewassen.”

Boerenbond helpt verder in het inpassen van vergroening. “Er moet een balans zijn tussen efficiëntie en effectiviteit. Fundamenteel is er weinig discussie. Milieubewust ja, maar het moet technisch in te passen zijn in het landbouwkundig model. Naast inpasbaar op het bedrijf mag het ook economisch geen verliespost zijn”, aldus Pieter Verhelst, die ook nog wijst op het grote belang van VLIF-steun om de investeringscycli te beperken.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken