Startpagina Actueel

Fevia is tevreden dat federale overheid ook toeleveranciers verder ondersteunt

Fevia, de federatie van Belgische voedingdsindustrie, is tevreden dat de vraag voor steunmaatregelen door de coronacrisis door de federale overheid werd gehoord. “We danken onze regeringen voor het constructieve overleg en voor de steunmaatregelen die ze ook voor de getroffen voedingsbedrijven voorzien”, stelt Fevia in een persbericht.

Leestijd : 3 min

Fevia vroeg naar aanleiding van de tijdelijke sluiting van de horeca en de evenementensector om ook de toeleveranciers niet te vergeten. “De voedingssector is een essentiële sector, maar ook onze bedrijven worden zwaar door de crisis en deze beslissingen getroffen. We moeten er dan ook voor zorgen dat de gehele agrovoedingsketen gezond uit deze crisis komt. Dat signaal viel gelukkig niet in dovemansoren”, stelt CEO Bart Buysse.

Ook maatregelen voor toeleveranciers

“We zijn bijzonder tevreden dat de federale regering specifieke maatregelen voor de zwaar getroffen sectoren, zoals bijvoorbeeld de RSZ-vrijstelling voor het derde kwartaal 2020, ook opentrekt naar de toeleveranciers. Het is bovendien zeer positief dat de tijdelijke werkloosheid ‘corona’ terug wordt versoepeld, verruimd en minstens tot maart 2021 wordt verlengd. Een belangrijke maatregel voor onze sector.”

Verder verwelkomt Fevia ook de maatregelen voor extra flexibiliteit in de arbeidsorganisatie, zoals het tijdelijk optrekken van het krediet voor vrijwillige overuren, de flexibiliteit die wordt geboden voor de betaling van sociale en fiscale bijdragen en het feit dat de regering in deze moeilijke tijden aandacht heeft voor de nood aan financiering van kmo’s. “Onze oproep is duidelijk gehoord en de regering kwam tegemoet aan onze bezorgdheden en voorstellen.”

Voeding is ook essentiële sector

De voedingssector is een essentiële sector en het is dan ook letterlijk van levensbelang dat de voedingsbevoorrading draaiende wordt gehouden. “Wij zetten, samen met al onze 95.000 Food Heroes en al onze ondernemers en partners in de agrovoedingsketen, alles in het werk om ‘onze ploeg van meer dan 11 miljoen Belgen’, waaronder onze helden in de zorg en daarbuiten, te blijven voorzien van heerlijke voeding en dranken. We kunnen iedereen geruststellen: er is genoeg voor iedereen! Hamstergedrag is dus niet nodig en kunnen we ook beter vermijden.”

“Maar om die voedselproductie op peil te kunnen houden, moeten onze bedrijven de uitval van werknemers in de productie door ziekte of quarantaine zoveel mogelijk kunnen voorkomen en opvangen. Daarvoor is het cruciaal dat we zo snel mogelijk sneltesten kunnen inzetten in onze voedingsbedrijven. Zijn er toch effectief werknemers afwezig, dan moeten onze voedingsbedrijven de flexibiliteit krijgen om snel en eenvoudig extra krachten in te zetten, bijvoorbeeld via de tewerkstelling van tijdelijk werklozen en studenten. Ook het optrekken van het krediet voor vrijwillige overuren kan hier soelaas brengen.”

Einde van de tunnel?

Hopelijk komt er nu stilaan licht aan het einde van de tunnel. “We snakken allemaal naar vooruitzicht. Al weten we dat we nog geruime tijd met het coronavirus opgezadeld zitten en dat we daar deels mee moeten leren leven en werken. We trekken ons alvast op aan de moed en de inspanningen van de vele helden, in de zorgsector en daarbuiten. We waarderen ook de steun voor onze ondernemers en hun Food Heroes die in moeilijke omstandigheden blijven doorgaan”, besluit Bart Buysse, CEO Fevia.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken