Startpagina Actueel

Wereldwijd stijgen de prijzen van de voedselgrondstoffen fors

In november stegen de wereldwijde prijzen van voedselgrondstoffen tot het hoogste punt in bijna 6 jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Leestijd : 2 min

Volgens een gepubliceerd benchmarktrapport van de Verenigde Naties zijn de wereldwijde prijzen van voedselgrondstoffen in november sterk gestegen tot het hoogste niveau in bijna 6 jaar. Alle indicaten zijn in november gestegen.

De FAO-prijsindexen

De FAO-prijsindex voor plantaardige olie steeg in november maar liefst 14,5%, aangevoerd door een aanhoudende stijging van de palmolieprijzen in verband met de scherpe krimp in de wereldwijde voorraadniveaus.

De FAO-prijsindex voor granen steeg 2,5% ten opzichte van oktober en lag gemiddeld bijna 20% hoger dan in november 2019. De exportprijzen van tarwe stegen als gevolg van de verminderde oogstvooruitzichten in Argentinië, evenals de maïsprijzen vanwege lagere productieverwachtingen in de Verenigde Staten en Oekraïne en grote aankopen door China. De internationale rijstprijzen bleven deze maand stabiel.

De FAO-prijsindex voor suiker steeg maand op maand met 3,3% te midden van groeiende verwachtingen van een wereldwijd productietekort in het komende verkoopseizoen, aangezien ongunstige weersomstandigheden de zwakkere oogstvooruitzichten in de Europese Unie, de Russische Federatie en Thailand veroorzaakten.

De FAO-prijsindex voor zuivelproducten steeg met 0,9% tot bijna een hoogste punt in 18 maanden, grotendeels gedreven door stevigere boter- en kaasprijzen en stijgende detailhandelsverkopen in Europa tijdens een seizoensgebonden lage periode voor de melkproductie in de regio.

De FAO-prijsindex voor vlees steeg 0,9% ten opzichte van oktober, maar ligt nog altijd 13,7% onder de waarde van een jaar geleden. De prijzen van runder-, schapen- en varkensvlees stegen wereldwijd allemaal, terwijl die van pluimveevlees daalden.

Wereldwijde prognose van graanproductie bijgesteld

Nog dit: de FAO heeft haar prognose voor de wereldwijde graanproductie in 2020 verder verlaagd. Vooruitblikkend is het planten van de wintertarwe-oogst op het noordelijk halfrond gaande en wordt verwacht dat de lonende prijzen het zaaigoed in verschillende, grote producerende landen zullen verhogen. De gewasomstandigheden in de Verenigde Staten zijn echter matig slechter als gevolg van droge weersomstandigheden, beïnvloed door het weerfenomeen La Nina.

Het wereldwijd gebruik van granen zal naar verwachting stijgen, geleid door verwachtingen van een toenemend voergebruik van maïs en sorghun in China, evenals een stijging van de productie van maïs gebaseerd op ethanol in Brazilië en de Verenigde Staten.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken