Startpagina Actueel

Export van frieten naar landen buiten Europa weer sterk toegenomen

In oktober herstelde de export van frieten vanuit Europa en het Verenigd Koninkrijk naar landen buiten Europa zich met een verkoop van 167.592 ton. Dat heeft World Potato Markets meegedeeld.

Leestijd : 1 min

Dat cijfer in oktober was wel ruim 5 % lager dan in 2019, maar dat was de hoogste maandelijkse EU-export van frieten ooit. De verkoop werd gestimuleerd door een marktherstel in het Midden-Oosten, Australië en de aanhoudende vraag naar frieten in Noord- en Midden-Amerika. De totale EU-export ligt 1 procent hoger dan verleden jaar.

De prijzen zijn wel gedaald, zo blijkt uit de analyse van de World Potato Markets. De gemiddelde EU-exportprijs is 6,8 % lager dan een jaar geleden, of 724 euro per ton. De totale waarde van de EU-export ligt dan ook 6 % lager dan in 2019.

LV

Lees ook in Actueel

Federale regering buigt zich vrijdag over prijzen in agrovoedingsketen

Boerenprotest De federale regering wil aanstaande vrijdag (3 mei) "landen" met een reeks maatregelen die verband houden met de prijzen in de agrovoedingsketen. Dat heeft vicepremier en minister van Landbouw David Clarinval (MR) maandag 29 april gezegd voor de start van een vergadering van de Europese landbouwministers in Luxemburg.
Meer artikelen bekijken