Zoete (aardappel)toekomst?

In deze editie van Landbouwleven vindt u heel wat info terug over de komende Interpom/Primeurs vakbeurs. Tevens verwijzen we graag naar het artikel op de pagina hiernaast. Voor landbouwers is dit alvast nuttig leesvoer om even over na te denken. Er kan misschien wel een mooie toekomst weggelegd zijn voor het telen van zoete aardappelen of bataat.

Het gegeven dat dit product reeds gekend is bij retail, consument en verwerking maakt dat er al vraag naar is. Men moet hierbij dus niet tegelijk de kip en het ei introduceren. Vraag naar zoete aardappelen is er immers al: op meerdere menukaarten duiken gerechten op waar zoete aardappelen in verwerkt zijn en zelfs in de winkelrekken van supermarkten op het platteland ligt het product al.

Met de vraag/afzet lijkt het dus al goed te zitten, nu de teelt nog. Vooralsnog worden de zoete aardappelen ingevoerd. Vorige week gaf het Proefcentrum van de provincie Vlaams-Brabant meer duiding bij dit gewas en de teelt ervan. Voor hun eerste opbrengst vond het proefcentrum alvast vlot een afnemer, namelijk veiling BelOrta. Zij zien echt toekomst in dit gewas en dan kijken ze verder dan de nutritionele eigenschappen (o.a. minder snelle beïnvloeding van de bloedsuikerspiegel, aanbreng anti-oxidanten). Ze bemerken dat het een product is dat lokaal geteeld wordt én duurzaam is. “Alleen al voor deze aspecten is de consument gevoelig”, wist Sofie Lambrecht van de veiling.

Dat het product lokaal geteeld kan worden, bewijzen alvast de medewerkers van het proefcentrum in Herent. Zij merkten tijdens hun open velddag afgelopen najaar trouwens veel interesse bij land- en tuinbouwers om dit product te gaan telen. De teelt van bataat of zoete aardappel kan dus wel een een succesvolle verbreding- of teeltverschuiving voor onze boeren betekenen. Maar zich goed informeren alvorens zich aan iets nieuws te wagen is alvast goud waard. En net hier spelen vakbeurzen zoals Interpom/Primeurs een mooie rol.

Meest recent

Meest recent