Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kortweg VLAM, stelde vorig jaar het e-book over aardappel voor. Het moet de mythes rond aardappel ontkrachten en de culinaire diversiteit in de kijker zetten. Tal van cijfers en feiten over de knol maken het boek zeker het lezen waard.
Zo wil VLAM bijvoorbeeld het fabeltje ontkrachten dat de aardappel een caloriebom is en dat het dus mensen dik maakt. Het tegendeel is echter waar. Eet je een normale portie gekookte aardappelen van 200 gram of vier middelgrote aardappelen, dan krijg je slechts 140 calorieën binnen. Ter vergelijking: 200 gram gekookte rijst komt overeen met 250 calorieën, 300 gram gekookte pasta zonder saus leveren 400 calorieën.
Ook zou de aardappel diabetes veroorzaken of slecht zijn voor je hart. “Dit zijn van die verzinsels die volgens veel voedingsdeskundigen onterecht zijn en op niets gebaseerd. In het e-book vertellen we hoe de vork in de steel zit. We willen eerlijk en transparant informeren over wat wel en wat niet waar is”, vertelt Liliane Driesen, woordvoerder van VLAM.
Een vaste waarde in de keuken
De aardappel is ook nog steeds populair in de keuken. Hoewel de Belg ze graag samen met zijn vlees en groenten eet, zijn er verschillende bereidingswijzen mogelijk: in de oven of in de schil, in de wok of in de microgolfoven, krokant of gestoomd,... of in de vorm van frieten. VLAM toont in het e-book dan ook de veelzijdigheid aan van de aardappel, in de vorm van verschillende recepten.
Als we aan aardappelen denken, lijkt het klaarmaken steeds een tijdrovend werkje. Je moet ze namelijk schillen, koken en afwerken. Toch toont VLAM in het e-book dat er ook simpele aardappelgerechten zijn. “Die zijn in geen tijd bereid en geserveerd”, klinkt het nog.
Leuke feiten en cijfers
Verder is het boek voorzien van verschillende feiten en cijfers. Zo komt de lezer bijvoorbeeld te weten dat België de grootste exporteur ter wereld is als het gaat over afgewerkte aardappelproducten. Verder komt men meer te weten over de geschiedenis van de aardappel, maar ook over de vele rassen die worden geteeld. Bij de rassen geeft VLAM ook nog uitleg over de toepassingen: welke kan men gebruiken in een slaatje? Van welk ras maakt men het best frieten?