Startpagina Actueel

Gevaar voor pluimveesector schuilt in invoer van buiten EU

Door de coronacrisis en de vogelgriep staat de pluimveesector onder druk. Door het verlies van de vogelgriepvrije status is export richting diverse bestemmingen niet meer mogelijk.

Leestijd : 2 min

Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA) stelde aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) een schriftelijke vraag over de concurrentiepositie van onze pluimveesector. “In Frankrijk is er de uitdrukkelijke vraag voor steun aan de pluimveesector. Daar wordt de sector door een 2-voudige combinatie bedreigd: de teruglopende consumptie buitenshuis van pluimvee door de coronamaatregelen enerzijds en een toenemend aandeel van importvlees op de Franse, binnenlandse markt.”

Aankoopvolume van gevogelte bleef in ons land status quo

Bij ons blijkt uit een onderzoek van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium dat de laatste jaren het aankoopvolume van gevogelte status quo bleef met 7,9 kg per inwoner per jaar. “Uit onderzoek van VLAM naar de impact van de coronacrisis op de consumptie bleek een stijging met 16 % van het thuisverbruik van pluimvee”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. Algemeen kan worden gesteld dat de verhoging in de retail het verlies van buitenshuis verbruik niet volledig goedmaakt.

In Europa werd in 2019 ruim 900.000 ton pluimveevlees geïmporteerd uit derde landen. Dit cijfer lag in de periode januari-augustus 2020 13 % lager dan diezelfde periode in 2019. “Specifiek voor ons land werd er in 2019 circa 341.000 ton gevogeltevlees ingevoerd uit andere landen, zowel binnen als buiten Europa.” Terwijl dit voor Frankrijk 543.725 ton was. De cijfers werden opgelijst door Eurostat.

In de periode januari-augustus daalde de invoer van pluimveevlees met ongeveer 9 %, voornamelijk in het segment bevroren vlees en bereidingen dat bestemd is voor de foodservice. De bruto eigen productie van Frankrijk was in 2019 1,7 miljoen vergeleken met 384.500 ton voor België (bronnen: FranceAgrimer en Statbel).

“Het gevaar schuilt niet zozeer in een levendige intracommunautaire handel, maar wel in de invoer van buiten de EU, onder meer vanuit Brazilië, Oekraïne..., omdat deze derde landen zich niet aan de Europese standaarden op vlak van dierenwelzijn, milieu, natuur, arbeid... moeten houden en goedkoper kunnen produceren”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “Deze import uit derde landen komt niet als vers vlees in de winkels, maar vormt wel een belangrijke grondstof voor bewerkte producten, zoals charcutrie, conserven, bereide maaltijden...”

Hoogpathogene vogelgriep

Daarnaast wordt de pluimveesector in Europa dit jaar hard getroffen door uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Daardoor hebben getroffen belangrijke producerende landen, zoals Polen dat tevens de grootste EU-exporteur is van pluimveevlees richting derde landen, hun vogelgriepvirus statuut verloren. Dit betekent dat er meer pluimveevlees op de interne Europese markt wordt afgezet dit najaar, wat een druk zet op de prijzen. “Ook België heeft zijn vogelgriepvrij statuut verloren in november waardoor export richting diverse bestemmingen niet meer mogelijk is door de handelsembargo’s”, besluit Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken