Hilde Crevits: “Het is belangrijk om land- en tuinbouwers de hand te reiken voor duurzame landbouw. Via demonstratieprojecten worden nieuwe technieken onderzocht en toegepast. Op die manier zetten we stappen vooruit op het vlak van klimaat, de teelt van nieuwe gewassen en dierengezondheid.”
In de eerste helft van 2021 gaan de 12 projecten van start. De projecten lopen gedurende 2 jaar.
Hitte- en droogteproblemen
5 projecten demonstreren maatregelen om hitte- en droogteproblemen te weerstaan. De demonstratie omvat/impliceert de effectiviteit van de maatregelen, de praktische uitvoering en de kosten-baten verhouding.
Het project ‘Bodemkracht: verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken’ pakt in groenten en aardappelen de problemen bij de bron aan. Het besteedt aandacht aan maatregelen die preventief, via de bodem, leiden tot adaptatie aan veranderende klimaatomstandigheden, waarmee de noodzaak aan herinzaaien en/of beregenen vermeden of drastisch verminderd wordt. Er zullen veel demonstraties georganiseerd worden van technieken die leiden tot een verbeterde gewasweerbaarheid tegen de droogte, zowel op het vlak van opkomst, plantengroei als op de uiteindelijke opbrengst.
Als aanvulling op deze bronaanpak wordt in het project ‘Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)’ de bestaande beregeningstool in groenten en aardappelen toegankelijker gemaakt met een gebruiksvriendelijke irrigatieapp. Landbouwers met innovatieve precisieberegeningstechnieken delen in het project hun ervaringen met collega’s en de app wordt gedemonstreerd.
De doelstelling van het project ‘Droogtekaarten voor aardappel en maïs’ is het demonstreren van de aanmaak van droogtekaarten zodat de landbouwer beter het risico op droogte kan in schatten. Bedoeling is om binnen het bedrijf aan de hand van satellietbeelden de meest droogtegevoelige percelen aan te duiden, maar ook om binnen een perceel de droogtegevoelige zones bloot te leggen. Vervolgens kan de landbouwer zijn bedrijfsvoering aanpassen aan het risico.
Staat de maïs door lange droge periodes dan toch onder stress, dan kan zich dat laten voelen tot in de kuil. Broei van de maïskuil is altijd te vermijden omdat dit leidt tot afbraak van waardevolle voedingsstoffen en een lagere opname ervan. Het resultaat is een lagere productie en een lager rendement. Het project ‘Hittestress bij maïskuilen’ leert landbouwers nog nauwgezetter het proces van afrijping, oogst en bewaring op te volgen en de gepaste maatregelen in te zetten.
Zowel vlees- als melkveehouders zijn zich bewust van de nefaste gevolgen van hittestress, maar hebben veel vragen over welke maatregelen ze best kunnen toepassen om de consequenties te verminderen. Het project ‘EHB hittestress KOE’ focust op verschillende thema’s die hier samen een preventieve en/of remediërende rol in spelen, zoals kuil- en voedermanagement, beweidingsstrategieën, ventilatoren en verneveling. Het geeft ook inzicht in de werkingskosten en de eventuele investeringskosten ervan.
Alternatieve (eiwit)teelten / voederrantsoenen in functie van hogere eiwitautonomie
3 projecten focussen op de teelt van eiwithoudende gewassen voor menselijke of dierlijke consumptie en op de toepassing ervan in een voederrantsoen.
De interesse in soja is bij landbouwers groot en dat zijn de uitdagingen voor deze nieuwe teelt ook. Het project ‘Bouwstenen voor de Vlaamse sojateelt en –keten’ komt daaraan tegemoet en zet in op kennisverspreiding rond bemesting en inoculatie, demonstratie van de meerwaarde van precisiezaai en van beregening, en creatie van nieuwe kansen voor afzet.
Alternatieve Europese eiwitbronnen zijn bruikbaar als grondstoffen om in varkens- en kippenvoeders te mengen. Het project ‘Sojavrij varkens en kippen’ bewijst dat de productie rendabel is. Dat zal worden gedemonstreerd door een sojavrije kippen- en varkensproductie.
Ook veldbonen scoren hoog in eiwitopbrengst. Ze passen goed bij ons klimaat en zijn de laatste jaren, dankzij veredeling, goed ontwikkeld. Het project ‘Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt’ wil de mogelijkheden van veldbonen vanaf de teelt, over de na-oogsttechnologie en een voederproef, tot de echte implementatie van veldbonen, ter vervanging van soja als eiwitbron in rantsoenen op rundveebedrijven, demonstreren. Het project richt zich tot zowel de telers/akkerbouwers als de rund(melk)veehouders en wil de samenwerking tussen deze twee groepen stimuleren.