Startpagina Actueel

België voert haast geen sojaschroot en sojabonen rechtstreeks vanuit Brazilië in

Het procentueel aandeel van België aan rechtstreekse invoer van sojaschroot en sojabonen vanuit Brazilië in de totale Braziliaanse export van deze producten in de periode 2015-2019 is heel klein. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open VLD) aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits opvroeg.

Leestijd : 2 min

Er is heel wat te doen over de klimaatopwarming en de ontbossing van het Amazonewoud. Eerder lanceerde het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) een campagne tegen de ontbossing van het Amazonewoud en riep op om lokale producten te kopen. De Belgische vleessector zet zich al jaren in om het Amazonegebied te beschermen.

Procentueel aandeel is bijzonder klein

Maar wat is nu het aandeel van ons land in de import van sojaschroot en sojabonen uit Brazilië? Het rantsoen van runderen bestaat hoofdzakelijk uit ruwvoeder, zoals graskuil, maïskuil... al dan niet aangevuld met krachtvoeders afhankelijk van de diercategorie. Sojaproducten behoren tot de groep krachtvoeders. Het ruwvoeder dat aan dieren wordt gegeven, is dan ook sojavrij.

Uit cijfers van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits blijkt dat het procentuele aandeel van België aan rechtstreekse invoer van sojaschroot en sojabonen vanuit Brazilië in de totale Braziliaanse export van deze producten voor de periode 2015-2019 heel klein is. Opgelet: met deze cijfers wordt geen rekening gehouden met indirecte invoer in België vanuit Brazilië via andere lidstaten, zoals Nederland.

In 2019 werd 91.000 ton sojaschroot rechtstreeks vanuit Brazilië geïmporteerd, of 0,54 % van de totale Braziliaanse export. Voor sojabonen was dat 57.000 ton, of 0,07 procent van de totale Braziliaanse export van sojabonen.

Duurzame soja

Dankzij het actieplan alternatieve eiwitten wordt ook ingezet op de aankoop van maatschappelijk verantwoorde soja (mv-soja), die niet afkomstig is van boeren die het Amazonewoud kappen, slavenarbeid gebruiken of gronden van de inheemse bevoking bedreigen. BFA, de Belgian Feed Association, neemt daarin het voortouw in en koopt sojacertificaten aan via verschillende standaarden.

In 2019 werd er 365.000 ton duurzame soja aangekocht. “De mv-soja certificaten die aangekocht worden, vallen onder het systeem van Area Mass Balance. Dit betekent dat de soja die verwerkt wordt in het Belgische mengvoeder geen directe fysieke link heeft met de mv-soja, maar wel dat de soja die in het voeder verwerkt wordt, afkomstig is uit regio’s waar eveneens duurzame soja geteeld en gecertificeerd wordt.”

Het is niet bekend wat hierin het aandeel van maatschappelijk verantwoorde soja is die specifiek vanuit Brazilië naar Vlaanderen wordt geëxporteerd.” De 365.000 ton mv-soja dekt het voederverbruik nodig voor de consumptie van dierlijke producten op de Belgische markt en het diervoeder dat wordt uitgevoerd naar Nederland. Volgens de European Soy Monitor beheert ons land, naast Noorwegen en Nederland, tot de drie koplopers.

Er zijn echter onvoldoende exacte cijfers om uit te drukken in welke mate Vlaanderen (al dan niet) bijdraagt tot de ontbossing van het Amazonewoud door de import van soja uit Brazilië. Maar het procentueel aandeel in de totale export van sojaproducten uit Brazilië is bijzonder klein.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken