Startpagina Actueel

Gemeentes laten kersenvliegen in de val lopen

De gemeenten Borgloon en Hoeselt gaan de kersenvlieg met een innovatieve aanpak te lijf. Door zelf milieuvriendelijke vallen te plaatsen en burgers te motiveren hetzelfde te doen, moet voorkomen worden dat het plaaginsect een ravage aanricht in boomgaarden en tuinen met kersen- en kriekenbomen.

Leestijd : 3 min

Belgische kersen zijn een zeer gewild product. De teelt is de afgelopen 10 jaar gegroeid. Inmiddels wordt in ons land meer dan 1.000 ha zoete kersen geteeld. De opkomst van de kersenvlieg speelt de teelt parten. Elk vrouwtje legt 1 eitje per kers en kan wel meer dan 80 eitjes per seizoen leggen. Uit deze eitjes komen witte maden die de aangetaste kersen onverkoopbaar maken. Dit leidt tot hoge commerciële verliezen. Zonder ingrijpen wordt de volledige oogst van een kersenboom vernield.

De kersenvliegproblematiek nam in Limburg - de fruitprovincie bij uitstek – voor het eerst grote vormen aan, maar intussen tast het plaaginsect ook veel kersenbomen aan in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. In de praktijk verspreidt de kersenvlieg zich vaak bij particulieren, om dan op een gegeven moment over te springen naar de professionele teelt.

Naast de kersenvlieg is er ook de problematiek met de Drosophila suzukii of het fruitvliegje. Deze wordt aangetrokken door rijpe kersen en is nog schadelijker dan de kersenvlieg. Zo legt de suzukii-vlieg meerdere eitjes per kers wat zorgt voor grote schade en verlies van oogst.

Gemeente kiest voor milieu

De Limburgse gemeenten Borgloon en Hoeselt pakken het probleem aan. Enkele jaren geleden werd een eerste stap gezet, die nu grootschaliger wordt opgevolgd. Daarbij kiezen de gemeenten voor een milieuvriendelijke aanpak.

In de professionele teelt dienen de telers een volleveld behandeling met een insecticide toe te passen om de kersen te beschermen. Sinds enkele jaren beschikt Bayer over een alternatief voor het bestrijden van de kersenvlieg: de Decis Trap Cerasi. Deze vallen zullen in Borgloon en Hoeselt ingezet worden. “We zijn verheugd bij te mogen dragen aan deze innovatieve en duurzame aanpak van een groeiend probleem”, aldus Evert Deseure, food chain manager van de firma, die actief is in veredeling en gewasbescherming. Bayer werkt momenteel ook aan een gelijkaardige val voor het duurzaam bestrijden van de suzukii-vlieg.

Hoe werkt het?

De kersenvlieg wordt aangetrokken wanneer de kersen verkleuren van groen naar geel, Daarom is de val geel gekleurd. Volwassen kersenvliegen worden ook aangetrokken door een specifieke lokstof. Als ze willen ontsnappen uit de val, vliegen ze naar het licht waardoor ze in aanraking komen met een soort lijm die aan de binnenkant van het deksel is aangebracht en die een zeer lage dosis van een middel bevat dat de kersenvliegen doodt.

Het unieke is dat de Decis Trap Cerasi een volledig gesloten systeem is waardoor zowel de gebruiker als de omgeving op geen enkel ogenblik in contact komen met het middel. Jarenlang praktijkonderzoek adviseert plaatsing van 100 vallen per ha.

Gemeente rolt valsysteem uit

Borgloon en Hoeselt kopen zelf honderden vallen in de strijd tegen de kersenvlieg en bieden burgers de eerste val gratis aan. Omdat de vallen alleen door mensen met een ‘fytolicentie’ mogen worden ingezet, moeten burgers de val bij de gemeente bestellen. De gemeentelijke groendienst plaatst deze vervolgens. De gemeente Sint-Truiden overweegt om zich aan te sluiten bij het initiatief.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken