Startpagina Actueel

Nieuwe haard van rundertuberculose op melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen

Sciensano, het nationaal referentielaboratorium, heeft de aanwezigheid van tuberculose bij 3 runderen afkomstig van een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen, met 236 runderen, vastgesteld. Dat laat het FAVV weten.

Leestijd : 1 min

De 3 dieren vertoonden in het slachthuis letsels die verdacht van tuberculose waren. De PCR-analyse en het histologisch onderzoek van deze letsels bevestigden de aanwezigheid van Mycobacterium bovis. Het bedrijf is tot haard van tuberculose verklaard.

Alle runderen ouder dan 6 maanden worden bemonsterd

Alle runderen ouder dan 6 maanden die er aanwezig zijn, zullen worden bemonsterd voor gamma-interferon- en ELISA-tests. Het epidemiologisch onderzoek is lopende. De runderen van 44 contactbeslagen zullen het voorwerp uitmaken van een bemonstering om te worden gescreend op tuberculose.

Het FAVV heeft alle nodige maatregelen genomen om de verspreiding en de overdracht van de ziekte te voorkomen en zal dat blijven doen. Het FAVV wenst nogmaals de aandacht te vestigen op het belang van de postmortemkeuring in het slachthuis. Op Europees niveau is België sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. Het vaststellen van de recente gevallen brengt deze status niet in gevaar.

LV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken