Startpagina Actueel

Nieuw convenant is nodig in de strijd tegen antibioticumresistentie

Hoewel de veehouderij in Vlaanderen heel grote stappen vooruit heeft gezet in de strijd tegen antibioticumresisentie is de lange weg nog niet ten einde. Verleden jaar daalde het gebruik niet verder en steeg het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica zelfs sterk. Met een nieuw convenant wordt verder gewerkt aan een verminderd antibioticumverbruik. Dat stelt Amcra in een persbericht.

Leestijd : 4 min

Het einde van het 1ste antibioticumconvenant 2016-2020 wordt gekenmerkt door het ruimschoots behalen van de reductiedoelstelling voor het gebruik van met antibiotica gemediceerde voeders. Ook het totale gebruik van antibiotica en het gebruik van kritisch belangrijke antibiotica daalde sterk tussen 2011 en 2020. Toch werden de vooropgestelde doelen niet volledig bereikt.

Sterke stijging in het gebruik van fluoroquinolones bij vleeskippen

Ten opzichte van 2019 stabiliseerde het totale gebruik van antibiotica in 2020, terwijl het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders licht steeg. Toch werd hiermee ten opzichte van 2011 een afname in het totale gebruik van antibiotica met een goede 40 % bereikt, en ook meer dan 70 % reductie in het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders.

Het gebruik van de kritisch belangrijke antibiotica nam met 32,1 % toe ten opzichte van 2019 te wijten aan een stijging in het gebruik van fluoroquinoles bij vleeskippen. Het weer in voege treden van de artikelen over het gebruik van de kritisch belangrijke antibiotica bij dieren in het KB van 21 juli 2016 zal hopelijk weer voor een daling zorgen in hun gebruik vanaf 2021.

“Niet alle indicatoren tonen een negatieve trend”, benadrukt Fabiana Dal Pozzo, coördinatrice van Amcra. “Het gebruik van colestine, een antibioticum gebruikt als laatste redmiddel bij multiresisente infectie bij mensen, toont een continue afname in de diergeneeskunde. Sinds 2012 is er een reductie in gebruik met 71,3 %.”

De registratie van het gebruik van antibiotica op het niveau van de veehouderijen, uitgevoerd door dierenartsen via het datacollectiesysteem Sanitel-Med of via derde systemen, en de daaropvolgende benchmarking laten veehouders en dierenartsen toe om zichzelf te evalueren en geschikte corrigerende maatregelen toe te passen. De resultaten worden ook per diersector opgevolgd.

Nieuw antibioticumconvenant 2021-2024 ondertekend

Een positief geluid komt ook uit de monitoring van de antibioticumresistentie: de dalende trend in het aantal multiresistente E. coli stammen afkomstig van dieren zet zich voort in 2020, net zoals de daling in antibioticumresistentie tegen kritisch belangrijke antibiotica.

De federale overheid en sectorpartners zijn zich bewust van de verder te leveren inspanningen. Daarom ondertekenden ze begin 2021 een nieuw Antibioticumconvenant 2021-2024, met nieuwe reductiedoelstellingen en engagementen van de sector en de overheid.

De overheid nam aanvullende stappen, gecoördineerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, om een nationaal One-health actieplan en beleidsstructuur op touw te zetten in de strijd tegen antibioticumresistentie (NAP AMR). Dit plan wil de samenwerking tussen de humane, dierlijke en milieusector bevorderen, en ook tussen de diverse federale overheidsdiensten en deelstaten. Voor de dierlijke pijler voorziet het plan strategische en operationele doelstellingen, waaronder ook deze gedefinieerd in de Visie 2024 van AMCRA en het Antibioticumconvenant 2021-2024 geïntegreerd zijn.

Veel vooruitgang, maar nog stappen te zetten

De overheid, AMCRA en alle betrokken organisaties betreuren dat de dalende trend in antibioticumgebruik van de voorbije jaren niet werd verder gezet in 2020, en dat op het einde van het eerste Antibioticumconvenant niet alle doelstellingen volledig werden behaald. Toch blijft het belangrijk om te benadrukken dat er al heel veel vooruitgang werd geboekt.

De nieuwe doelstellingen, waaronder een reductiepad per diersector (varkens, pluimvee en vleeskalveren) laten toe om de positieve dynamiek die werd gecreëerd te versterken en om toekomstige initiatieven te ontwikkelen die toegepast zullen worden in de voedselproducerende diersectoren en bij gezelschapsdieren. Alle diersectoren zijn zich bewust van de problematiek en bereid om extra inspanningen te leveren om het antibioticumgebruik verder te doen dalen door de inzet van preventieve maatregelen en door voorzichtig met antibiotica om te springen. Zo moet in het belang van de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen een verdere daling in antibioticumresistentie bekomen worden de komende jaren.

Betrokken partners in het convenant

Het “Antibioticumcconvenant tussen de federale overheid en alle betrokken sectorpartners betreffende het verantwoord gebruik van antibiotica in de dierlijke sector in de strijd tegen antibioticumresistentie” voor de periode 2021-2024 werd ondertekend door de federale overheid, vertegenwoordigd door de Ministers van Volksgezondheid en Landbouw, de sectororganisaties pharma.be, ABS, BFA, Boerenbond, FWA, Landsbond Pluimvee en VEPEK, de dierenartsenverenigingen UPV, VeDa en SAVAB-Flanders, de gewestelijke raden van de Orde der dierenartsen (NGROD en CRFOMV), de dierengezondheidsverenigingen ARSIA en DGZ, de lastenboekbeheerders Belbeef, Belplume, Belpork, BVK vzw, Codiplan, MilkBE, AB Register en het AMCRA.

LV-Amcra

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken