Startpagina Actueel

Experimentele wijngaard in Flémalles moet sector voorbereiden op de toekomst

Vier landbouweducatiecentra uit Luik en Limburg (Belgisch en Nederlands Limburg) slaan de handen ineen om een euregionaal netwerk te vormen rond productie en opleiding, om zo de wijnbouw van morgen voor te bereiden. Die moet duurzamer en milieuvriendelijker zijn.

Leestijd : 2 min

Het gaat om een eerste samenwerking van die aard in Europe, zegt de Luikse gedeputeerde voor Landbouw André Denis op 22 juni bij de lancering van het project op de site van het provinciaal opleidingscentrum (CPFAR) in Flémalle.

EMRWine-project

De partners van het project, dat EMRWine gedoopt werd, zijn het CPFAR, het Expertisecentrum Innovatief Ondernemen van Hogeschool PXL in Hasselt, het kennis- en onderzoekscentrum voor de wijnbouw van pcfruit in Sint-Truiden en het vormingscentrum landbouw van het Citaverde College in Nederlands Limburg. Dankzij de Europese financiering van Interreg Euregio Maas-Rijn zal het consortium gedurende 30 maanden een opleidings- en sensibiliseringsprogramma ontwikkelen, net als een charter met goede praktijken om de wijnbouw steeds groener te maken.

Oude wijngaard, nieuwe kennis

Het CPFAR coördineert het project vanop een wijngaard die in 2021 door de provincie Luik werd aangekocht. Hij ligt niet ver van het fort van Flémalle en bestaat uit ongeveer 5.000 wijnstokken op een oppervlakte van 1,3 ha. De oudste wijnstokken werden een twintigtal jaar geleden geplant, wat de wijngaard een van de oudste van Wallonië maakt. “De eerste wijnstokken die gepland werden zijn Chardonnay. Daarna volgden Pinot Gris en Regent van de eerste generatie. Deze wijnstokken zijn 14 tot 23 jaar oud”, aldus coördinator van het project Michel Delrée. “Het doel was om er een pedagogische wijngaard van te maken, aangezien hij het voordeel heeft dat hij uit rijpere wijnstokken bestaat. Daardoor is het vanaf het begin mogelijk om vormingen voor de scholen te organiseren, maar ook voor werkzoekenden en professionals die zich willen specialiseren.”

De partners willen de wijngaard bovendien gebruiken als een laboratorium om niet alleen nieuwe druivensoorten te testen, maar ook andere methoden om uiteindelijk ‘de notie van biodynamische landbouw’ te introduceren. Zo gaan ze opnieuw hagen gebruiken om de insecten te helpen die andere insecten elimineren die schadelijk zijn voor de wijngaarden, aldsus Delrée.

Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken