Startpagina Actueel

Steven De Cuyper (Agristo) is nieuwe voorzitter van Vegaplan

Vegaplan heeft een nieuwe voorzitter: Steven De Cuyper, agro-directeur bij aardappelverwerker Agristo, volgt Mathieu Vrancken op. Die laatste, lid van het hoofdbestuur en voorzitter van de sectorvakgroep Akkerbouw bij Boerenbond, wordt ondervoorzitter.

Leestijd : 2 min

De voorzitter en ondervoorzitter van Vegaplan worden beurtelings gekozen uit de vertegenwoordigers van de sector ‘primaire productie’ en ‘handel en verwerking’.

Kwaliteitsborging is essentieel

“Agristo doet al vele jaren een beroep op Vegaplan gecertificeerde grondstoffen. Kwaliteitsborging is voor ons essentieel. Vandaar dat we graag onze bijdrage willen leveren op het niveau van het kwaliteitsbeleid.”

Volgens Steven De Cuyper zit de sterkte van Vegaplan in het ingebed zijn in de regionale structuren van ons land, er nauwe samenwerking is met overheden én alle betrokken partijen meewerken. Voor ons als exportland zijn de recent bereikte benchmark met GlobalAP evenals de erkenning van de nieuwe moduele VegaplanFR door Frankrijk belangrijke mijlpalen. Ze bieden zekerheid in onze internationale handelsactiviteiten.”

Vegaplan jaarverslag 2020

Vandaag is 60 % van de Belgische landbouwbedrijven gecertificeerd, goed voor 67 % van de landbouwgrond. Verleden jaar werden meer dan 5.700 audits uitgevoerd voor de Vegaplan Standaard voor de primaire plantaardige productie, waaronder 519 onaangekondigde audits.

Voor de Vegaplan Standaard voor de loonwerkers zijn er in 2020 meer dan 500 audits uitgevoerd door 25 erkende auditors. Tenslotte heeft de in 2019 gelanceerde Vegaplan Standaard voor de Niet-eetbare Tuinbouwproducten een aanzienlijke groei gekend, met 93 siertelers gecertificeerd in 2020.

Wat de ontwikkeling van de standaarden zelf betreft, werd het voorbije jaar gekenmerkt door de lancering van de versie 4.0 van de Vegaplan Standaard Primaire Plantaardige Productie en versie 2.0 van de Vegaplan Standaard voor Loonwerkers. Er werden ook interessante nieuwe functies bij de elektronische teeltfuncties toegevoegd.

Het jaarverslag vind je hier.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Ecologische waterkwaliteit gaat er op vooruit

Akkerbouw De waterkwaliteit in Vlaanderen gaat er op vooruit. Het aantal waterlopen met een slechte of ontoereikende toestand neemt af in vergelijking met 10 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van VMM en INBO die Statistiek Vlaanderen bekend maakte.
Meer artikelen bekijken