Startpagina Actueel

Vlaanderen schrijft mee aan nieuwe regelgeving voor meer dierenwelzijn in Europa

Komt er een verbod op kooihuisvesting voor legkippen? Worden normen opgesteld voor het houden van kalkoenen? Europa werkt aan een nieuwe regelgeving rond dierenwelzijn. Daar werkt Ben Weyts, Vlaams minister voor Dierenwelzijn, aan mee.

Leestijd : 3 min

De zogenaamde Vught-groep, met onder meer België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden, werkt onder meer aan enkele voorstellen rond transport van dieren op (lange) afstand. Een eindversie van het rapport werd nog niet afgeleverd.

Een grote korf aan onderwerpen

Deze paper zit wel in een eindstadium en bevat een grote korf aan onderwerpen: reis- en rusttijden en intervallen voor voederen en drenken, beschikbare hoogte, export buiten de EU, beschikbare oppervlakte, satellietnavigatiesystemen, opleidingen voor chauffeurs, temperatuur en bijkomende regels voor pluimveetransporten. “Daarbovenop wordt ook een oproep gedaan om bijkomende specifieke regels op te stellen voor het transport van diersoorten waarvoor nu enkel heel algemene regels bestaan, zoals honden en katten, vissen en reptielen”, antwoordt Vlaams minister Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA.

Els Sterckx, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, merkt dan weer op dat in Nederland een wijziging aan de Wet Dieren werd doorgevoerd. De huidige tekst van de Nederlandse Wet Dieren zegt dat: “Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.”

In Nederland wordt de Wet Dieren aangepast

Er werd als amendement aan toegevoegd: “Onder een redelijk doel wordt in elk geval niet begrepen het kunnen houden van dieren in een bepaald houderijsysteem of een bepaalde wijze van huisvesting.” De tekst van deze wijziging is echter heel algemeen en het is nog niet duidelijk wat er in de praktijk precies zal veranderen. “De Nederlandse minister Schouten laat momenteel een juridische analyse uitvoeren om na te gaan wat de gevolgen van deze wetswijziging precies zijn. Ik volg dit met veel interesse op”, stelt Vlaams minister Ben Weyts.

In het kader van de Farm-to-Fork-strategie werkt Vlaams minister Ben Weyts vandaag samen met zijn collega’s van de Vught-groep (de bevoegde minister voor dierenwelzijn van Wallonië, Brussel, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden) aan een tekst die oplijst welke wijzigingen en aanvullingen aan de Europese regelgeving deze groep van landen zou willen zien doorgevoerd, om het dierenwelzijn in Europa te verbeteren. Dit voorstel wordt normaal gezien binnenkort aan de Europese commissie overgemaakt.

Legkippen en kalkoenen

“De grootste stappen in het welzijn van landbouwdieren worden immers gezet als deze in de hele Europese Unie kunnen worden genomen”, stelt minister Ben Weyts. “Dat neemt niet weg dat ik ook op nationaal vlak maatregelen neem. Zo staat het verbod op kooihuisvesting voor legkippen nog op de agenda. Hier loopt momenteel een economische impactstudie over. Ik heb ook advies gevraagd aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn om normen op te stellen voor kalkoenen, een diersoort waar op dit moment nog geen specifieke wetgeving voor bestaat.” Hier heeft de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn een werkgroep voor opgestart.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken