Startpagina Actueel

Amerikanen hebben in eerste jaarhelft stevig gemolken

Wat de zuivel betreft, noteren de melkprijzen van de meeste kopers eerder stabiel. De room- en boterprijs zijn licht gestegen. Na een daling trokken ook de poeder- en kaasprijzen weer aan. Hieronder geven we een overzicht van de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 3 min

Het was te verwachten dat de extreme weersomstandigheden in de Verenigde Staten de melkproductie wat zouden milderen. “Over juni zien we dan ook geen herhaling van de heel stevige aanvoercijfers van de voorbije maanden, maar toch nog wel +2,94 % meer melk over die maand.

Hiermee komt de Amerikaanse melkaanvoer over het eerste halfjaar +2,4 % hoger uit dan verleden jaar. Het is van 2014 geleden dat de Amerikanen zo stevig meer molken in de eerste jaarhelft”, stelt expert Raf Beyers.

De Kiwi’s molken over juni in de eerste maand van hun nieuwe melkseizoen maar +1,7% meer dan bij de start van verleden seizoen. In juni staan in Nieuw-Zeeland nog heel wat koeien droog, waardoor dit de laagste leveringsmaand van het seizoen is. In Europa lijkt op basis van onvolledige cijfers over juni de stijgende aanvoer van mei (+1,8 %) zich niet te gaan herhalen over juni en juli.

“Vastzittende straalstroomgolven veroorzaken een maandenlang vastzittend weerpatroon met heet en warm in het westen van de Verenigde Staten en het zuidwesten van Canada. Hetzelfde beeld krijgen ze in het zuiden, oosten en noordoosten van Europa, terwijl boven het westen en noordwesten van Europa elke keer weer bellen met koude lucht opduiken en (te) veel regen veroorzaken. Melkprijzen van de meeste melkkopers noteren stabiel rond het niveau van de voorbije maanden.”

Boter

De milde Europese melkaanvoer en heel wat partijen die nog product moeten vastleggen voor het laatste kwartaal, zorgt ervoor dat de roomprijs en ook de boterprijs de voorbije week omhoog trok.

“De Europese boterindex die sinds begin juni ongeveer 6 % daalde, kent in augustus weer een lichte stijging dankzij de Nederlandse en Duitse notering die omhoog trokken”, aldus MTC-adviseur en expert Raf Beyers.

De Europese boterindex ging deze week naar 3.947 euro/ton. Ook op de GDT kende boter een prijskentering (+3,8%) en ging voor het eerst sinds begin maart wat omhoog. “Hiermee zit de GDT boterprijs dichtbij de Europese prijs. De Amerikaanse boterprijs is een stuk lager. Stevige voorraad en hoge productie van boter liggen mee aan de oorzaak van de zwakke prijsvorming daar.”

Poeder

De voorbije week zagen we in Europa ook een kentering bij de prijs van het mageremelkpoeder en ook van de kaasprijs. “Europese SMP ging sinds begin juni ongeveer 7% naar beneden in prijs, maar tekende voorbije week terug voor een kleine stijging naar 2.457 euro/ton. Ook op de GDT ging de SMP deze week voor het eerst sinds begin mei licht omhoog (+1,5%), maar dat is mee te danken aan een lager aanbod.”

Afknapper op de GDT was wel het heel belangrijke vollemelkpoeder (-3,8%). Van WMP werd zoals van SMP wel ruim minder aangeboden omdat Fonterra verklaarde ruime volumes van de poeders te verkopen buiten de GDT om. Voor WMP is dit wel de 3de stevige prijsdaling op rij. De WMP op de GDT zit hiermee terug op het niveau van begin februari.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken