Startpagina Actueel

Marc Verachtert en Gil Claes presenteren nieuw tuinprogramma Van Droom tot Tuin op themazenders

Ben je van plan om je tuin eens wat grondiger aan te pakken? Ben je op zoek naar creatieve ideeën en inventieve oplossingen? Op 26 september starten op de themazenders Eclips TV en Plattelands TV het nieuwe programma Van Droom tot Tuin, gepresenteerd door Marc Verachtert en Gil Claes. Het programma loopt in samenwerking en is grotendeels gefinancierd door VLAM.

Leestijd : 4 min

Voor de uitwerking wordt een beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes, die al heel wat tuinprogramma’s realiseerden voor onder meer VRT, Vitaya en de regionale zenders. Zij stellen in 10 afleveringen een bonte verzameling aan tuinen voor.

Voor de uitwerking wordt een beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes.
Voor de uitwerking wordt een beroep gedaan op 2 bekende groenexperten: groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes. - Foto: VLAM

Zowel werven in opbouw als netjes afgewerkte tuinen in de meest uiteenlopende stijlen en formaten passeren de revue: van strak tot romantisch, van klimaattuin tot daktuin en zowat alles daartussen. Geregeld verschijnt een productspecialist op het appel met heel begrijpelijke uitleg over een technische nieuwigheid, of hoe een probleem op professionele manier wordt aangepakt. En ervaren tuinaannemers geven meer uitleg over hun specifieke werkwijze.

De reeks wordt uitgezonden zowel op Plattelands TV als op Eclips TV. Op beide zenders wordt elke aflevering een aantal keren herhaald. Meer info over de uitzendmomenten vind je op de websites plattelandstv.be en eclipstv.be. Alle afleveringen zijn later te herbekijken op www.tuinaannemer.be.

Overzicht van de thema’s van de verschillende afleveringen

Zondag 26 september tot zaterdag 2 oktober: Veelzijdige gezinstuin

Een jong gezin wil een veelzijdige tuin. Dankzij het creëren van ‘compartimenten’ ontstond in deze tuin een opdeling in enkele aparte ruimtes met elk een eigen functie, zonder dat de wanden of schermen te opvallend aanwezig zijn.

Zondag 3 tot zaterdag 9 oktober: ‘Eetbare tuin met wilde kantjes’

In een tuin horen niet alleen een gazon en sierheesters thuis. Een bloemengazon, een bloemenweide en struiken die bessen en vruchten dragen, geven de tuin meer kleur en laten plukken, snoepen en eten. Bovendien zijn ze extra attractief voor bijen, vlinders en vogels.

Zondag 10 tot zaterdag 16 oktober: ‘Nieuwe woonst, nieuwe tuin’

Heel wat iets oudere koppels kiezen voor een nieuwe woning … en bijhorende tuin. Helemaal volgens hun wensen ingericht en zeker onderhoudsvriendelijk. Anders gezegd: een tuin om vooral van te genieten. Een ‘makkelijk’ moestuintje hoort erbij.

Zondag 17 tot zaterdag 23 oktober: ‘Stadstuin in vakantiesfeer’

Je hoeft geen immense ruimte ter beschikking te hebben om er een echte ’vakantietuin’ te creëren. Dat kan met een zwembad of –vijver of met zuiderse beplanting, maar een sobere, rustgevende aankleding kan net zo goed voor die ontspannende sfeer zorgen.

Zondag 24 tot zaterdag 30 oktober: ‘Drie tuinen in één’

Bij de vernieuwing van een ruime stadstuin werd gekozen voor een combinatie van verschillende elementen. Naast een leeftuin met sfeervol terras kwam in het lagere deel van de tuin een aantrekkelijke zwemvijver. En bovendien kreeg ook een heuse daktuin met heel wat verschillende plantensoorten een plek.

Zondag 31 oktober tot zaterdag 6 november: ‘Bloemenrijkdom in de prairietuin’

Wie kiest voor een ’prairietuin’ kan genieten van een langdurige, uitbundige bloemenpracht, gecombineerd met rustgevende siergrassen. In deze tuin vinden ontelbare insecten en andere diertjes een veilige verblijfsplaats, de talrijke bijen op kop. En jong en oud genieten ten volle van de fraaie uitzichten en de vele verborgen hoekjes.

Zondag 7 tot zaterdag 13 november: ‘Stadstuin op maat van diverse leeftijden’

Een tuin moet makkelijk kunnen mee evolueren met zijn bewoners. En elke bewoner heeft wel zijn eigen wensen voor nu en later. De een wil in de eerste plaats alles heel duurzaam aanpakken met ruimte voor de wilde natuur, de ander kiest vooral voor een cleane, praktische ruimte met een strikt minimum aan onderhoud, waar je rustig van je lang verdiende vrije tijd kan genieten.

Zondag 14 tot zaterdag 20 november: ‘Tuin voor levensgenieters’

Als je als koppel samen met je zoon een dubbele woning bouwt, dan heb je natuurlijk veel plaats om de tuin van je dromen uit te werken. Leuke terrassen, een groot zwembad, een tuinhuis met overdekt terras met barbecue… en een pooltafel voor gezellige avonden.

Zondag 21 tot zaterdag 27 november: Tuin met aandacht voor klimaat’

Bij de aanleg van tuinen gaat tegenwoordig heel wat aandacht naar duurzaamheid. Het veranderende klimaat stelt immers heel wat nieuwe eisen. Wateropvang is daarbij zeker een van de belangrijkste elementen. Maar ook het planten van schaduwbomen wint nog aan belang door de stijgende temperaturen van de jongste jaren. Bomen zorgen immers als geen ander voor aangename afkoeling. Reden te meer om ook oude, statige bomen met de nodige zorgen te omringen.

Zondag 28 november tot zaterdag 4 december: ‘Daktuin à volonté’

Bij de aanleg van een daktuin kan je heel ver gaan. Getuige de penthouses in een exclusief woonproject. Maar ook als je weinig ruimte ter beschikking hebt, kan je zonder problemen je dak met de nodige aangepaste, sfeervolle beplanting opvrolijken.

LV-VLAM

Lees ook in Actueel

Nog maar weinig politieke steun om verder te doen met huidige stikstofdecreet

Actueel Het verkiezingsdebat van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) verliep met meer animositeit dan dat van Boerenbond een week eerder. De vertegenwoordigers van de politieke partijen waren vooral enthousiast om elkaar de zwarte piet toe te schuiven over alles wat verkeerd loopt voor de landbouwers, terwijl de nieuw aangereikte oplossingen op één hand te tellen waren. Wel opvallend was dat zowat elke politieke partij in Vlaanderen het stikstofdecreet wil herbekijken.
Meer artikelen bekijken