Startpagina Actueel

Vlaanderen steunt 4 projecten in kader van ‘Landbouw-natuur, op zoek naar een win-win’

Het project SaNa ProRund van Wim Govaerts, (Bio)divers rantsoen voor rundvee van Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Biodiverse stroken voor een duurzaam landbouwmodel van vzw Innovatiesteunpunt en Graanboeren met natuur van EVINBO zijn de 4 geselecteerde projecten voor ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’.

Leestijd : 3 min

Op gezamenlijk initiatief van het departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Departement Landbouw en Visserij (DLV) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), werd in het voorjaar de projectoproep ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’ gelanceerd. Daarmee ondersteunt de Vlaamse overheid maximaal 4 projecten met een maximale financiering van 20.000 euro per project.

Constructief samengaan

Het zijn projecten die landbouw en natuur constructief laten samengaan en waarbij voordelen opgeleverd worden voor zowel landbouw als natuur. Het doel is om praktische en bedrijfseconomische integratie van natuur in de bedrijfsvoering te realiseren, om concrete cijfers rond winst of vermeden kosten voor de landbouwer te verzamelen en om die kennis te helpen uitdragen naar andere landbouwers. Voor het project rekent men op een minimale inbreng van 25% van het totale bedrag. Steven Coenegrachts van Open VLD vroeg de 4 winnende projecten op.

Er werden 19 projectvoorstellen ingediend. 6 projecten situeren zich in de provincie Antwerpen, 4 projecten in de provincie Vlaams-Brabant, 4 projecten in de provincie Oost-Vlaanderen, 3 projecten in de provincie West-Vlaanderen en 2 projecten over de 5 Vlaamse provincies. We geven een overzicht van de 4 winnende projecten.

Wim Govaerts & Co -

SaNa ProRund

Het project ‘SaNa ProRund’ van Wim Govaerts & co wil een duurzame samenwerking tot stand brengen tussen het natuurgebied De Liereman en het biologisch melkveebedrijf De Witte Liereman. Dergelijke samenwerkingen rond begrazing van natuurgebied door landbouwers lopen na verloop van tijd meestal spaak op het ontstaan van mineralentekorten bij vee, omwille van de verarming van deze natuurgraslanden.

Dit project wil nagaan in welke mate toevoeging van inheemse kruiden aan deze extensieve natuurgraslanden dit mineralentekort kan voorkomen en de samenwerking hierdoor een duurzaam karakter kan geven. Bijkomend wil men het vermoedelijk positief effect van deze kruiden op de verlaging van de methaanuitstoot van de runderen in kaart brengen.

Regionaal Landschap Zuid-Hageland - (Bio)divers rantsoen voor rundvee

Het project ‘(Bio)divers rantsoen voor rundvee’ van Regionaal Landschap Zuid-Hageland gaat zoals in voorgaand project eveneens over grasland, maar hier ligt de focus op productief kruidenrijk grasland. Dit is grasland dat samen met een mengsel van kruidachtigen wordt in- of doorgezaaid. Het gaat hier dus uitsluitend over graslanden in landbouwbeheer. Hierbij neemt de biodiversiteitswaarde toe: niet enkel door de ingezaaide kruiden op zich, maar ook door de vlinders, wilde bijen en andere bestuivers die hierop foerageren.

Kruidenrijk gras kan de gezondheid van het vee bevorderen. Het is immers rijk aan mineralen en sporenelementen. Het is ook vezelrijk, waardoor de passagesnelheid in de pens vertraagt en de opname van voedingsstoffen verbetert. Dat bevordert de vertering en vermindert het risico op pensverzuring.

Innovatiesteunpunt vzw - Biodiverse stroken voor een duurzaam landbouwmodel

Innovatiesteunpunt vzw zal in het project ‘Biodiverse stroken voor een duurzaam landbouwmodel’ samen met een 10-tal landbouwers in het Pajottenland groenstroken aanplanten op de hoogtelijnen van de akkers en weilanden (swales) Deze groenstroken, die aangeplant worden met een heel gevarieerde soortenrijkdom aan bomen, struiken en vaste planten, hebben een meerwaarde voor zowel de landbouwers als de natuur. Ze zorgen namelijk voor het tegengaan van erosie, voor ecologische verbindingszones, foerageer- en nestgelegenheid, schaduwplekken voor vee, opslag van koolstof , ze zijn een bron van stuifmeel en een strooiselbron voor potstallen.

EVINBO - Graanboeren met natuur

In dit project wordt de toepassing van agro-ecologische principes in de graanteelt als verdienmodel naar voor geschoven. Men tracht enkele agro-ecologische praktijken zoals natuurgerichte perceelsranden, gereduceerde bodembewerking, groenbedekkers, boerderijcompost, mengculturen, nieuwe teelten en oude rassen, beter te begrijpen. Hoe werken ze? Hoeveel kosten ze? Wat zijn de voordelen voor de landbouw en op welke manier speelt biodiversiteit hierbij een rol? In dit project zullen cijfers inzake kosten (inputs en arbeid), opbrengsten en bodemkwaliteit nauwkeurig worden bijgehouden.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken