Startpagina Actueel

EU-lidstaten worstelen met deadline opmaak GLB

“Voor de opmaak van de strategische plannen in het kader van het nieuwe GLB zitten de meeste lidstaten met de handen in het haar”, zegt Pieter Lietaer.

Leestijd : 2 min

Pieter Lietaer, attaché Landbouw van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU zei het volgende in de commissie Landbouw: “De deadline van 1 januari 2022 halen, wordt bijzonder krap omdat verwacht wordt dat de definitieve EU-teksten met betrekking tot dat Gemeenschappelijk Landbouwbeleid pas eind november/begin december definitief zullen zijn.” Hij zei dit naar aanleiding van het verslag over de Europese Ministerraden van 11 en 12 oktober. Die teksten moeten nu eenmaal worden goedgekeurd om voor de opmaak van de eigen strategische GLB-plannen een juridische poot te hebben om op te staan.

“Het wordt voor alle lidstaten een grote uitdaging om die deadline te halen. Vele landen worstelen met deze deadline. Verwacht wordt dat een aantal lidstaten die plannen later zullen indienen.” Vlaanderen heeft intussen al veel inspanningen geleverd, maar ook hier is nog veel werk. We proberen daarin zo vlug mogelijk te gaan. De vraag is of wij al dan niet ook in het koppeloton zullen zitten”, aldus Pieter Lietaer.

Zoals bekend focust het nieuwe GLB, dat vanaf 1 januari 2023 van kracht wordt, op 3 pijlers: een groener en eerlijker GLB en een GLB dat meer gericht is op resultaten. Belangrijk is verder ook dat het nieuwe GLB in lijn ligt met de doelstellingen in de Farm-to-Forkstrategie en in de biodiversiteitsstrategie. Extra aandacht gaat onder meer naar ecoregelingen en naar doelstellingen op het vlak van klimaat en milieu. De directe steun voor jonge landbouwers zal dan weer verhogen van 2 naar 3%.

Crisis in varkenssector

Begrijpelijk werd ook even teruggeblikt op de crisis in de (Europese) varkenssector. Op de volgende raad kaart Vlaanderen, na een eerdere, mislukte poging, de kwestie nog eens aan op zoek naar extra steunmaatregelen vanuit Europa. Een overgrote meerderheid van de lidstaten steunde een Vlaams voorstel, maar toch werd dit afgeketst. Of een nieuwe poging meer kans op slagen heeft, is zeer de vraag.

Vanuit Europa wordt de focus gelegd op nationale maatregelen. “Los van de problemen op het vlak van liquiditeit bij de varkenshouders, die erkend worden en een belangrijk aandachtspunt is, kan het niet de bedoeling zijn om de sector zomaar een pak geld toe te stoppen. We moeten een duurzame oplossing voor de langere termijn nastreven”, gaf Lietaer nog mee. Vlaanderen zal die belangen blijven behartigen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken