Startpagina Actueel

Koningin Mathilde biedt luisterend oor aan landbouwsters

Op 9 december was de Ladies’ Day gepland op Agribex. Ondanks de geannuleerde beurs vond koningin Mathilde het opportuun om enkele vrouwen die actief zijn in de landbouw en alle aanverwante sectoren te ontmoeten. Dit gebeurde op het Koeweidehof in Merchtem.

Leestijd : 5 min

Zonder de coronaperikelen plande koningin Mathilde op 9 december een bezoek aan Agribex op Brussels Expo. De koningin zou er een gesprek aangaan met een enkele dames uit de landbouwsector en toeleverende sectoren. Op deze dag was immers Ladies’ Day gepland, een speciale beursdag om alle vrouwen in de landbouw in de schijnwerper te zetten.

Gracienne Geenens van het bedrijf Eliet is bestuurslid van de beursorganisator en bezieler van de Ladies’ Day: “De idee van de Ladies’ Day is en blijft de vrouwen in de kijker te zetten. Dit idee hebben we 2 jaar geleden voor de eerste keer gelanceerd en met succes. Ook dit keer vonden we het belangrijk dat we vrouwen de nodige steun geven. Ze zijn vaak in onze sector de spil van het bedrijfsleven, maar dat is te weinig bekend. Het is te vanzelfsprekend. Onze sector heeft een vrij groot machogehalte zo lijkt het wel, maar dat is fout. Vaak draagt de vrouw de broek. En dat willen we ook duidelijk maken.”

Andere locatie, zelfde doel

Corona gooide roet in het eten voor het beursbezoek, maar het Paleis stond open voor een ontmoeting met de dames. Dat gebeurde weliswaar niet meer op Brussels Expo, maar op het knappe melkveebedrijf Koeweidehof van Bart Vanderstraeten en Marijke d’Hertefelt in Merchtem.

Gracienne Geenens: “Hoe kunnen we meer eer bewijzen aan de inzet van deze dames voor hun bedrijf dan hen in gesprek te laten gaan met Hare Majesteit. Al die dames hebben hun zorgen. De landbouw heeft het vandaag zeer moeilijk. Heel wat uitdagingen liggen voor ons. Het maatschappelijk debat over landbouw wordt vaak gekleurd door zwart-wit berichten waarbij elke nuance verloren gaat en waarbij vooral de sector negatief gepercipieerd wordt. Landbouw is vaak het kind van de rekening en als je dan nog eens geconfronteerd wordt met zware financiële rekeningen die investeringen moeilijk maken en het rendement van je bedrijf hypothekeren, dan lijkt het mij maar normaal dat de moed in je schoenen zinkt. Het feit dat koningin Mathilde deze gesprekken wil hebben, is een opsteker.”

Naast Gracienne Geenens, zaten ook varkenshoudster Mieke Verniest, landbouwster en B&B-uitbaatster Siska Vanpeteghem, Geneviève Ligny, voorzitter van de Union des Agricultrices Wallonnes (UAW), Anne-Catherine Dalq, vice-voorzitter Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA), melkveehoudster en Milcobel-voorzitter Betty Eeckhout, Murielle Joskin van de firma Joskin en An Deneffe van Ferm met de koningin aan tafel. Dat gebeurde volledig coronaproof aan 2 tafeltjes van 4.

Acht vrouwen uit de landbouwsector hadden de eer om een gesprek aan te gaan met koningin Mathilde.
Acht vrouwen uit de landbouwsector hadden de eer om een gesprek aan te gaan met koningin Mathilde. - Foto: AV

Hartverwarmend en deugddoend

De dames waren na het gesprek met koningin Mathilde vooral dankbaar voor het luisterende oor. Mieke: “De koningin was heel geïnteresseerd. Ik vind haar een heel aangename en innemende vrouw. Ze straalde veel rust uit. En ze luisterde naar onze persoonlijke verhalen en problematieken. Het welbevinden van boerinnen raakt haar duidelijk. Ik vond haar ook goed geïnformeerd over de sector. Zo hoopt de koningin – samen met ons – dat er snel duidelijkheid komt in de vergunningsproblematiek, zodat we weten waar we staan met onze bedrijven. Opvallend was ook dat de koningin beseft dat de consument vandaag te ver afstaat van onze sector en hun voeding. Ze zijn vergeten wat landbouwers allemaal doen, zei ze. Er is volgens de koningin werk aan de winkel om dat verhaal naar buiten te brengen. Ik vind haar zelfs wat feministisch. Ze weet dat we harde werkers zijn, en dat we te weinig respect krijgen.” Het gesprek gaf Mieke een warm gevoel. “De koninging kan niet echt iets doén voor ons, maar haar aanwezigheid brengt onze problematiek in de aandacht, ook buiten onze eigen sector.”

Koningin Mathilde in gesprek met Gracienne Geenens, Siska Vanpetheghem, Mieke Verniest en Geneviève Ligny (vlnr).
Koningin Mathilde in gesprek met Gracienne Geenens, Siska Vanpetheghem, Mieke Verniest en Geneviève Ligny (vlnr). - Foto: AV

Ook Siska was best wel onder de indruk van deze unieke babbel onder dames: “Het gesprek was boven alle verwachtingen erg deugddoend. We kwamen echt tot verbinding met de koningin. Koningin Mathilde heeft een geruststellende, natuurlijke flair en toonde oprechte interesse in onze verhalen. We zijn realistisch genoeg dat we van dit gesprek geen wonderen moeten verwachten, maar gewoon al gehoord worden vanuit een heel andere wereld dan de onze voelt goed aan.”

Murielle Joskin is samen met haar broers bedrijfsleider van de firma Joskin. “Ik kon met koningin Mathilde praten over het belang van de vrouw in de ondernemerswereld. Vrouwen moeten vandaag immers nog steeds bewijzen dat ze capabel zijn om (aan de top) mee te draaien in een technisch bedrijf. We hebben gepraat over de motivatie van jongeren, dus ook van meisjes, om te kiezen voor technische richtingen. We hadden een heel open en aangenaam gesprek. Ik ben blij en vereerd dat ik mee aan de tafel mocht zitten.”

Interesse voor de praktijk

Na afloop van het gesprek met de 8 dames deed koningin Mathilde nog een rondgang op het melkveebedrijf van Marijke d’Hertefelt en Bart Vanderstraeten. Het bedrijf is een toonbeeld van duurzame melkveehouderij. De koningin was ook hier erg geïnteresseerd in het praktijkverhaal. Ze vroeg uitgebreid toelichting over de werking van het bedrijf. “Voor ons is het goed dat we iedereen, en dus ook de koningin, kunnen uitleggen dat duurzaamheid een breed begrip is”, stelt Marijke. “De veehouderij staat veel te vaak in een slecht daglicht, gecatalogeerd als uitstoters van broeikasgassen. Wij doen er hier alles aan, en ik weet dat heel wat andere bedrijven die inspanningen ook leveren, om die broeikasgassen op te vangen. Methaan wordt bij ons verwerkt tot energie via onze biogasinstallatie. Op onze akkers houden we koolstof (CO2) vast in de grond door zo weinig mogelijk de grond te keren. De landbouw is een partner in de klimaatstrijd. Maar het wordt hoog tijd dat die boodschap ook eens gegeven wordt. Wie ons bestrijdt, doet dat te vaak met te weinig kennis van zaken.

Ook tijdens de rondgang op het Koeweidehof toonde koningin Mathilde veel interesse over het reilen en zeilen op het melkveebedrijf.
Ook tijdens de rondgang op het Koeweidehof toonde koningin Mathilde veel interesse over het reilen en zeilen op het melkveebedrijf. - Foto: AV

Ik ben blij dat de koningin die boodschap wel gecapteerd heeft. Zij heeft kennisgenomen van onze inspanningen die we op dat vlak doen. Hopelijk is haar luisterbereidheid een voorbeeld voor iedereen. Luisteren en praten is de beste manier om de uitdagingen van morgen aan te pakken zodat onze kinderen een schitterende toekomst voor zich hebben. Dat is de taak van een landbouwer en in het bijzonder van elke landbouwersvrouw. Ik dank dan ook Agribex voor het initiatief en de gelegenheid die wij hier als vrouwen gekregen hebben om de koningin te ontmoeten en te spreken.”

Opnieuw in 2023?

“We zijn de koningin erg dankbaar voor haar luisterend oor en oprechte interesse”, besloot Gracienne. “Het waren zeer aangename en verrijkende gesprekken. Het heeft de aanwezige dames deugd gedaan dat ze hun verhaal mochten doen. De koningin heeft zeer veel empathie, ze stelt de juiste vragen, ze weet veel. Heel wat mensen kunnen van haar leren!” De koningin kreeg bij haar afscheid al een uitnodiging voor Agribex 2023. “We hopen dat ze ons opnieuw zal vereren met haar aanwezigheid, maar dan op de beurs zelf weliswaar.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken